Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.08.16 15:56
Főoldal  » Társas körutak  » Ázsia  » Szaúd-Arábia Nagykörút

Szaúd-Arábia Nagykörút

Kalandozás az Arab- félsziget misztikus királyságában
Utazási időpontok:
  • 2022. október 11 - október 23

Az utazás bemutatása:

Jelenlegi beutazási szabályok magyar állampolgárok részére:

- Covid elleni teljes beoltottság (Azoknak a beutazóknak, akik esetében több mint (8) hónap eltelt az oltás második (teljes oltottság) adagjának beadása óta, meg kell kapniuk a COVID-19 vakcina emlékeztető adagját (booster) is a beutazáshoz.)

- Sinopharm vakcina esetén szükséges egy harmadik oltás, (Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Johnson&Johnson)

- 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt (angol nyelven)

Szputnyik oltással való oltottság kizáró ok

 

 

Tervezett program:

 

1. nap: Budapest ...

Elrepülés Budapestről átszállással Jeddah-ba. Étkezések és éjszakázás gép fedélzetén.

 

2. nap: … Jeddah

Érkezés a Vörös-tenger partján fekvő Jeddah-ba. Transzfer a szállodába, szobák elfoglalása. Pihenés, majd elkezdjük a közel 3000 éves múlttal rendelkező város felfedezését, mely ma az ország egyik jelentős gazdasági és turisztikai központja. Városnézésünk során elhaladunk az Al Rahmah Mecset mellett, majd meglátogatjuk a Vörös-tenger partján elhelyezkedő Úszó Mecsetet, ezt az egykupolás építészeti remekművet, mely szó szerint a vízen nyugszik. A mecset udvaráról zavartalan kilátás nyílik a végtelen tengerre. Felkeressük Jeddah közkedvelt tengerparti szabadidő központját, a 30 km hosszan elnyúló, pálmafákkal övezett tengerparti sétány számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt az itt élő emberek számára. Itt található Fahad király szökőkútja, melyet a világ legmagasabb szökőkútjaként tartanak számon. Vacsora, szállás Jeddah-ban.

 

3. nap: Jeddah

Reggeli a szállodában, majd folytatjuk Jeddah felfedezését. A nap során ellátogatunk az Abdul Raouf ba, ahol nemcsak a helyi, hanem az egész arab világ örökségét bemutatja. Felkeressük Jeddah óvárosát: séta a különleges hangulatot árasztó Al-Balad városrészben, a tradicionális arab építészeti elemeket felvonultató régi házak között. Sétánk során elhaladunk a régi piac mellett, ahol bepillantást nyerhetünk a helyiek mindennapjaiba. Felkeressük a Nassif Házat, az óváros egyik nagyon szépen felújított épületét, melyet 1881-ben Jeddah akkori kormányzója, Sheikh Omar Effendi Nassif számára építettek. Látogatásunk során bepillanthatunk az egykori szaudi előkelőségek életébe. Felkeressük a régi aranypiacot, ahol gyönyörűen megmunkált ékszerek kápráztatják el a látogatót. Az Óváros felfedezését az 1784-ben épült Ukash mecset meglátogatásával zárjuk, mely Jeddah második legrégebbi mecsete. Vacsora, szállás Jeddah-ban.

 

4. nap: Jeddah  Al Hada  Ta’if

Reggeli a szállodában, majd a hegyek felé vesszük az irányt. Utazás az Al-Sarawat hegység részét képező, Mekka fölé magasodó Hada hegységben található Ta’if városába. A város különlegessége gazdag zöld vegetációja és kedvező éghajlata, mely a nyári hónapokban az alacsonyabban fekvő területekhez képest sokkal kellemesebb hőmérsékletet biztosít, emiatt lett kedvelt nyári úticél. A hegyvonulatok lenyűgöző látványát rózsaültetvények teszik még különlegesebbé. Közel kétezer ültetvényen több millió rózsát nevelnek, ezért a várost Szaúd-Arábia rózsakertjének is nevezik. Felkeressük a Sharif Múzeumot, ahol a régi szaúdi mindennapokkal ismerkedhetünk meg. A múzeum tulajdonosa, Al-Sharif Ali Bin Malbas közel 30 éve járja az országot, hogy felkutassa a tradicionális szaúdi használati tárgyakat, műkincseket, amik aztán a múzeumban kiállításra kerülnek. Délután az Alhada felvonóról a magasból is szemügyre vehetjük a fenséges hegyvonulatokat. Vacsora, szállás Ta’ifban.

 

5. nap: Ta’if  Medina

Reggeli a szállodában, majd továbbutazás Medina irányába. Utunk a sivatagon át vezet, ahol felkeressük a látványos Al Waba krátert. A kráter egy vulkáni kitörés nyomán jött létre, érdekessége, hogy egy sómező (nátrium foszfát) található a közepén. Folytatjuk utunkat, a délutáni órákban érkezünk az egyik legnagyobb vallási jelentőséggel bíró városba, a szent városként is nevezett Medinába. Városnézés a nem muzulmánok számára is látogatható területen (a Medina központjában található Próféta Mecsetet nem muzulmán nem közelítheti meg). Napunkat az Uhud hegyen zárjuk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Vacsora, szállás Medinában.

 

6. nap: Medina – Al Ula

Reggeli a szállodában. Továbbutazás Al Ula ősi városa felé. Al Ula fontos megállóhely volt az Omán és Egyiptom felé irányuló Tömjénút néven is emlegetett kereskedelmi útvonalon. Utunk a történelmi jelentőségű Hijaz vasútvonalat követi, mely Medinát kötötte össze Damaszkusszal, majd végül egészen Isztambulig elért. A Hijaz vasutat az ottománok építették a 20. század elején, hogy gyorsabbá tegyék a Mekkába vezető utat a zarándokok számára. Rövid ideig volt csak használatban, ugyanis az I. VH alatt, a török uralom elleni felkelés során Arábiai Lawrence arab szövetségeseivel robbantásokat hajtott végre a vasútvonalon. Útközben megállunk Buwayr és Muduraj ma már elhagyatott, kísérteties hangulatú állomásainál, melyek ennek a fortyogó és sokszor véres időszaknak a mementói. Következő megállónk Khaybar ősi városa, mely Szaúd-Arábia egyik legjobb állapotban fennmaradt ősi oázisa. A várost egy új-babiloni szövegben is megemlítik annak okán, hogy Kr. e 552-ben Nabú-naid, Babilónia utolsó királya elfoglalta Khaybart. Érkezés Al Ula körzetébe a késő délutáni órákban. Vacsora, szállás Al Ula körzetében.

 

7. nap: Al Ula

Reggeli után dzsipekbe szállunk, hogy meglátogassuk Al Ula ősi oázisát, melyet - a kutatók által vizsgált sziklafaragások tanúsága szerint – kb 7000 évvel ezelőtt kezdtek benépesíteni az ide vándorlók. A Kr.e. 1. évezred során Dedan városa emelkedett ki és fejlődött ezen a helyen, köszönhetően a Tömjénúton elfoglalt stratégiai helyzetének. Innen fejlődött ki később az egyik legrégebbi arábiai királyság, melynek uralma mai Tabuk és Madinah tartományokig terjedt. Utunk lenyűgöző sziklaképződmények és ember alkotta monolitok mellett vezet. A Kr.e. 1. század folyamán Petrából érkező nabateusok telepedtek le a Dedan melletti Al-Hijrban, ahol 94 monumentális síremléket építettek, melyek nagyon hasonlóak a Petrában találtakhoz. A nap folymán bejárjuk az oázist és környékét számos megállóval, hogy megcsodálhassuk ennek a régmúlt világnak az emlékeit. Vacsora, szállás Al Ula körzetében.

 

8. nap: Al Ula – Mada ’in Saleh – Al Ula

Reggelit követően indulás az UNESCO Világörökség részét képező Madain Saleh-be, vagy ahogy az ókorban nevezték Hegraba. Az itt található, nabateusok által Kr.e 500-100 között épített síremlékek nyomán „déli Petra”-ként is emlegetik a területet. Megcsodáljuk még Jibal Al-Rukkab lenyűgöző sziklaképződményeit, melyek az ég felé törő, keskeny kanyonokat alkotnak. Ezt követően ellátogatunk az Elefántsziklához (Jebel Al-Fil), egy sziklaképződményhez, mely nevét jellegzetes alakjáról kapta. Vacsora, szállás Al Ula körzetében.

 

9. nap: Al Ula – Jubbah – Ha’il

Reggelit követően továbbutazás Jubbah-ba, ahol a régészek számos, a középső paleolítikum időszakából származó leletet tártak fel az egykor itt található tó szélén. Jubbah-t hatalmas homokkő sziklák veszik körül melyeken ősi sziklarajzok és kőbe faragott jelek láthatóak. A Kr.e. 10-6 évezred folyamán egy csapadékosabb időszak köszöntött a térségre, és az Afrika felől érkező monszunok az Arab-félszigetet olyan szavannává változtatták, mint amit ma az afrikai Szavannaként ismerünk. Az esők folyókat és tavakat hoztak létre, melyek mentén vadállatok éltek. Az időszak végén az időjárás ismét szárazra fordult, bekövetkezett a terület elsivatagosodása, az itt élő állatok pedig kipusztultak, vagy más területekre vándoroltak, de mégsem tűntek el nyomtalanul, emléküket a Jubbahban látható majmokat, ázsiai bölényeket, oroszlánokat és egyéb állatokat ábrázoló sziklafaragások a mai napig őrzik. A terültet az UNESCO 2015-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Áthajtunk a Nefuda Al Kabir (Al-Nefud) sivatagon, amely egy hatalmas mélyedésben található: 290 km hosszú, 225 km széles, 103.600 km2-en terül el. A sivatagon átvágva érjük el Hail városát, mely vendégszerető lakóiról nevezetes. Hailt a szaúd-arábiai költők és írók városaként is emlegetik. Vacsora, szállás Hailban.

 

10. nap: Ha’il  Buraydah

Reggeli a szállodában, majd Hailban meglátogatjuk az impozáns Arif erődöt, melyet eredetileg a 17. százban építettek és a hozzá kapcsolódó múzeumot. Ezt követően séta a helyi piacon, ahol megismerkedhetünk a tradicionális szaúdi csemegékkel. Haili városnézésünk végeztével továbbutazunk Buraydah-ba. Az út során szemügyre vehetjük a Shammar hegyvonulat lenyűgöző csúcsait. Útközben megállunk az egykori Fayd városnál, melynek történelmi jelentőségét földrajzi elhelyezkedése adja: a legfontosabb zarándokváros volt Baghdad fénykorában, mivel félúton található Badghdad és Mekka között. Felkeressük az itt található kicsiny múzeumot és természetesen a város régészek által feltárt részét. Folytatjuk utunkat, a délután folyamán érkezünk meg Buraydah-ba, az Al-Qassim régió fővárosába, melyet Szaúd-Arábia legkonzervatívabb városának tartanak. Vacsora, szállás Burayhad-ban.

 

11. nap: Buraydah – Ushaiger  Riyadh

Reggeli a szállodában. Korán kell induljunk, hogy részesei lehessünk egy hamisítatlan szaúdi élménynek. Buraydah nyüzsgő tevepiaca, nagyon közel található a mai modern Buraydah-hoz, de ha átadjuk magunkat a hely hangulatának, garantáltan úgy fogjuk érezni magunkat, mintha régmúlt időkbe cseppentünk volna. Ez a világ legnagyobb tevepiaca, ahol nap, mint nap több ezer teve, kecske és birka várja, hogy gazdát cseréljen. A városba visszatérve ellátogatunk a datolyapiacra, ahol lehetőségünk nyílik vásárolni is ebből a finom keleti csemegéből mielőtt továbbutazunk az ország fővárosába, Riyadh-ba. Utunk Mithnab és Al-Ghat falvak mentén vezetnek, útközben pedig megállunk a régió egyik legrégebbi településén, Ushaigerben, ahol a hagyományos Najdi építészet néhány gyöngyszemét is megcsodálhatjuk. Továbbutazás, vacsora, szállás Riyadh-ban.

 

12. nap: Riyadh

Reggeli a szállodában, majd megkezdjük a szaúdi főváros felfedezését. Felkeressük a Nemzeti Múzeumot, mely átfogó képet ad, nemcsak a szaúdi nemzeti örökségről és kultúráról, hanem az egész arab civilizációról, a teremtéstől egészen mai modern korunkig. Ezt követően látogatás a Murabba Palotába, melynek neve utalás az alapját adó 400 méter hosszúságú és szélességű négyzetre. A városon áthaladva látni fogjuk Szaúd-Arábia második legmagasabb felhőkarcolóját, a Kingdom Towert, és a Faisaliah hotelt, mindkettő a modern építészet remekműve. Felkeressük a fenséges Masmak erődöt, amely Szaúd-Arábia egyik legjelentősebb emlékműve, a modern Szaúd-Arábia bölcsője. Ez az erőd a Harmadik Szaúdi Királyság születésének helyszíne, azé a királyságé, ami a mai napig fennáll. A palotát a 1895-ben, Abdullah bin Rashid idején kezdték építeni, akkor még katonai helyőrségként szolgált. Abdul-Aziz ibn Abdul-Rahman Al Szaúd 1902-ben elfoglalta, később (1932) ő lett a ma is regnáló Szaúd-ház első uralkodója. Ellátogatunk a Dira Souqba, mely antik szőnyegeiről és egyéb szaúdi antikvitásairól nevezetes. A piac szerte terjengő szantálfa illat az Ezeregyéjszaka meséit idézi fel a látogatóban. Késői vacsora egy helyi étteremben, majd transzfer a repülőtérre.

 

13. nap: Riyadh  Budapest

A hajnali órákban elrepülés Budapestre átszállással, érkezés a menetrend függvényében.

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

Az út által érintett UNESCO Világörökségek:

-        Jeddah történelmi része

-        Madáin Szálih

-        At-Turaif kerület Rijád Dirijja városrészében

-        Sziklarajzok a Hail régióbanSzolgáltatások:

A bruttó alapár az alábbiakat tartalmazza:

 -  repülőjegyek reptéri illetékekkel

 -  BBP biztosítás

 -  közlekedés légkondicionált, külön busszal

 -  elhelyezés középkategóriájú (kb. 4*-os) szállodákban, kétágyas szobákban félpanzióval

 -  magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezetőRészvételi költség:
  • Bruttó alapár: 1.550.000 Ft (Tájékoztatás: részvételi díj 1.288.000 Ft + repülőjegyek illetékekkel kb. 262.000 Ft)

  • Vízum és ügyintézési díj: 40.000 Ft

  • Sztornó biztosítás: 31.000 Ft (a bruttó alapárra)


Helyszínen fizetendő költségek:

Helyszínen fizetendő belépők: 255 USD/fő (helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatóknak)

 

Borravaló: ajánlott 5 USD/nap/főTovábbi tudnivalók:

Egyágyas felár lekérésre!

 

Minimum létszám: 14 fő

 

Borravalók: ajánlott 5 USD/nap/fő

 

Kötelező védőoltás nincs. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban, illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

 

Fontos! Az útlevélnek a visszaérkezést követően 6 hónapig még érvényesnek kell lennie!

 

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaúd-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nők csak szervezett csoporttal utaznak be az országba.

 

Szaúd-Arábia területére alkohol és sertésáru behozatala szigorúan tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is ellenőrzés alá kerül!

 

Az utat kisebb létszámmal is tudjuk indítani, csak más áron és más szolgáltatásokkal.

 

A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az árak 1 EUR = 360 HUF, 1 USD = 330 HUF árfolyamig érvényesek.


Ország bemutatása:
Szaúd-Arábia, Tevevonat
Szaúd-Arábia, Nemzeti Múzeum
Szaúd-Arábia, Riyadh
Szaúd-Arábia
Szaúd Arábia
Szaúd-Arábia, Nemzeti Múzeum
Szaúd-Arábia, Jeddah
Szaúd-Arábia, Al Ula
Szaúd-Arábia, Jeddah
A képek csak illusztrációk, nem biztos, hogy az utazás érinti az azokon szereplő tájegységeket!