Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2023.09.29 15:04
Főoldal » Képgaléria » Törökország

Törökország

Törökország

Időzóna: GMT+2, március 27-től szeptember 24-ig GMT+3

 

Főváros: Ankara

 

Terület: 780.580 km2

 

Népesség: 65.666.677 fő

 

Népsűrűség: 84 fő/km2

 

Népcsoportok: török (80%), kurd (19%), arab (1%)

 

Közigazgatási beosztás: 80 tartomány

 

Fekvés: Délnyugat-Ázsia, a Fekete-tenger határán fekszik, Bulgária és Grúzia között, valamint az Égei-tenger és a Földközi-tenger határán, Görögország és Szíria között.

 

Országhívószám: 90

 

Autójelzés: TR

 

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: török

 

Beszélt idegen nyelvek: kurd, arab, örmény, görög

 

Vallások: szunnita muszlim (92%), síita muszlim

 

Hivatalos pénz: 1 török líra = 100 kurus

 

Legfontosabb iparágak: cementgyártás, textilipar, bőripar, vas- és acélipar, vegyipar, élelmiszeripar, húsipar, olívaolajkészítés, dohányipar, háziipar, fémfeldolgozás, gépgyártás

 

Vasúthálózat hossza: 8.607 km

 

Úthálózat hossza: 382.397 km

 

Bevezető:

 

Törökország Európa és a Közel-Kelet határán fekszik. Gyorsan fejlődő ország, amely csodálatos városokkal, gyönyörű tájakkal, remek sportolási lehetőségekkel, finom ételekkel és a híres török vendégszeretettel várja a turistákat. Aki egyszer felkereste ezt a szép vidéket, valószínüleg vissza fog ide térni.

 

Környezet, éghajlat:

 

Törökország Görögországgal, Bulgáriával, Grúziával, Örményországgal, Irakkal, Iránnal és Szíriával határos. Területének nagy része Ázsiához, kisebb része Európához tartozik. Domborzata rendkívül változatos: hegyek, fennsíkok, kiterjedt síkságok, gazdagon termő völgyek és több mint 8.000 kilométer hosszú tengerpart díszíti az országot.

 

Az éghajlata is nagy eltéréseket mutat. Az Égei- és a Földközi-tenger partján enyhe esős tél és forró, száraz nyár váltogatják egymást. Az európai területeken a nyár meleg, a tél hideg, de ritkán süllyed a hőmérséklet fagypont alá. Törökország belsejében a magas fennsíkokon a tél már meglehetősen hideg. A Fekete-tenger partján, nyáron elég kellemetlen az idő, nagyon sok eső hullik. A hegyekben télen rengeteg hó esik, és nagyon hideg van. A délkeleti tájak nyáron kibírhatatlanok, sokszor 45 °C fölé emelkedik a hőmérséklet.

 

Történelem:

 

Törökország első ismert lakosai a Földközi-tenger vidékéről i.e. 7500-ben érkeztek az ország területére, a birodalomépítés, kibővítés és hanyatlás időszakait végigélve. Az első nagy civilizáció a Hettita birodalom volt, amely a nap istennőt és a vihar istenséget imádta. A hettiták Anatólia területét a középső bronzkortól (i.e. 1900-1600) uralták, összeütközve a II. Nagy Ramszesz fáraó alatti Egyiptommal és elfoglalva Szíriát, de mikorra a görögök megtámadták Tróját 1250-ben, a hettita birodalom összeomlott. A görög szigetekről és városállamokból érkező tengeri népek tömeges inváziója tarthatatlan nyomást fejtett ki a hettitákra, és a kisebb királyságok serege (közöttük Hhrygians, Urartians és Lydians királyságok) biztosították a határvédelmet, amíg Cyrus, Perzsia császára (550-530) be nem vonult Anatóliába keletről. A perzsákat Nagy Sándor verte ki, aki meghódította a teljes Közép-Keletet, Görögországtól kezdve Indiáig, 330 körül. Miután Nagy Sándor meghalt, a tábornokai összeverekedtek a prédán és a polgárháború általános volt, amíg a kelták létre nem hoztak egy fővárost Ankaránál 279-ben, többé-kevésbé kényelmesen együtt kormányozva a Seleucid, Pontic, Pergamum és Örmény királyságokkal.

 

A római uralom relatív békét és gyarapodást eredményezett majdnem három évszázadon keresztül, tökéletes feltételeket teremtve a kereszténység terjedéséhez. Szent Pál bejárta Anatóliát, az igét terjesztve. Szent Jánosról úgy hiszik, hogy itt írta meg a 4. Evangéliumot Ephesus városban és Máriáról azt tartják, hogy itt vonult vissza egy közeli faluba. A Római Birodalom 250 után meggyengült, amíg Konstantin császár újra nem egyesítette azt 324-ben. Ő felügyelte az új főváros felépítését, amelyet Konstantinápolynak neveztek el. Juszticián (527-565) császár létrehozta Kelet-Rómát vagy Bizáncot, meghódítva Olaszországot, a Balkánt, Anatóliát és Észak-Afrikát, de öt évvel halála után, Mohamed megszületett Mekkában és így ez a terület lett a színhelye a történelem egyik legjelentősebb történetének. Hatvan évvel később Mohamed meghallotta Isten hangját, és 50 évvel Mekkából történő megszégyenítő menekülése után az iszlám seregek Konstantinápoly falait fenyegették (669-678), melyek mindent és mindenkit elűztek Mekkából, Perzsiából és Egyiptomból. Az iszlám dinasztiák, amelyek Mohamed után megváltoztatták Bizánc hatalmát és státuszát, de a 11. század török birodalmát vezető Nagy Seljuk császára volt az első, aki uralkodott a mostani Törökországon, Iránban és Irakban. A Seljuk birodalmat megrengették a Keresztes Háborúk és átgázoltak rajta a mongol seregek, de megtartotta a hatalmat, amíg fel nem tűntek a kegyetlen, ambiciózus Ottomán harcosok.

 

Az Ottomán birodalom akkor jött létre, amikor a 13. század végén a szövetkező török harcosok megfutamították a mongolokat. 1453-ra a Győzelmes Mehmed szultán alatt harcoló ottománok elég erősek lettek ahhoz, hogy elfoglalják Konstantinápolyt. A Hatalmas Szulejmán szultán (1520-1566) hozzálátott a birodalom felépítéséhez, megszépítve Konstantinápolyt, újra felépítve Jeruzsálemet és kiterjesztve a birodalmat Bécs kapujáig. A Szulejmánt követő szultánok nem voltak ilyen államférfiak és az Ottomán Szultánság hosszú hanyatlása elkezdődött 1585-ben. A 19. századra a rossz uralkodás és a hanyatlás idézték elő az etnikai nacionalizmust. Az Ottomán Szultánság elnyomott népei ellenszegültek, gyakran az európai politikai hatalmak közvetlen támogatásával és segítségével. Elkeseredett harcok után 1832-ben létrejött a Görög Királyság; röviddel utána kivívták a függetlenségüket a szerbek, a bulgárok, a románok, az örmények és az arabok. Az európai hatalmak részt vettek a birodalom felosztásában, és miközben Törökországon belül kísérleteket tettek az ország felélesztésére, modernizálására és konszolidálására, az ország egy szerencsétlen döntéssel az I. Világháborúban Németország mellé állt. 1918-ban a győztes Szövetségesek feldarabolták az országot.

 

Egy ottomán tábornok, Musztafa Kemal, elkezdte az ellenállás szervezését, bízva abban, hogy egy új kormánynak kell Törökország sorsát irányítania a török emberek számára. Amikor Görögország bevonult Smyrna városba és elkezdett keletre előnyomulni, a törökök először megdöbbentek, de azután akcióba lendültek. A Függetlenségi Háború 1920-tól 1922-ig tartott, amelynek vége a keservesen kivívott török győzelem és a szultánság megszüntetése lett. Musztafa Kemal (Kemal Atatürk, a "törökök atyja") átvette a megmaradó török társadalom teljes átalakításának feladatát. 1938-ra (Atatürk haláláig) elfogadták az alkotmányt, megszüntették a poligámiát és megtiltották a fezt, az ottomán birodalom maradványát. Az iszlám megszűnt, mint állami vallás, Konstantinápoly Isztanbul nevet kapta és a nők jogosultak lettek a szavazásra és a parlamentben való bejutásra. Atatürk igazi hős lett Törökországban: emlékműve mindenhol látható és törvény van a megsértésével vagy megbecstelenítésével szemben.

 

Atatürk utódjának, Ismet Inönünek, sikerült semlegesnek maradnia a II. Világháborúban, majd felügyelte Törökország átlépését egy igazi demokráciába. Az ellenzéki Demokrata Párt megnyerte a választásokat 1950-ben. 1960-ban és 1970-ben a szélsőséges Demokrata Pártot megdöntötték szemfüles katonatisztek, akik a kormány autokratikus módszerét alkotmányellenesnek tartották. 1980-ban a politikai csatározások és a polgári nyugtalanság az országot ellehetetlenítette. A bal és jobboldali csoportok káoszt okoztak, melyeket egyfelől a szovjet blokk, másfelől a fanatikus muzulmánok támogattak. A központban a két főbb politikai párt olyan politikai harcot folytatott, hogy hónapokig nem tudták megválasztani a parlament elnökét. A hadsereg újból előlépett, amely általános megkönnyebbülést, de szigorú árellenőrzést és a civil jogok megsértését hozott.

 

A katonai kormány vezetője, Kenan Evren tábornok, lemondott katonai posztjáról és Törökország új elnöke lett. Az 1983-as szabad választásokon Turgut Özal közép-jobb pártja került hatalomra és gazdasági fellendülést hozott, amely a 80-as évekig tartott. Özal hirtelen halála 1993-ban véget vetett az erőteljes, innovatív vezetésnek és visszatértek a bizonytalan évek: az évtized folyamán bizonytalan koalíciók jöttek létre a hiteltelen követők és a feltörekvő vallási csoportok között. 1998 elején a Török Alkotmánybíróság betiltotta az Iszlám Jóléti Pártot és a korábbi miniszterelnököt Necmettin Erbakant. A Jóléti Pártot azért alapították, hogy aláássa Törökország demokratikus berendezkedését, de ironikusan éppen ez a betiltás kérdőjelezi meg Törökország demokratikusságát.

 

Törökország EGK körül vágyait tovább gyengítik a rossz emberi jogi helyzet, a korrupció, a gyenge gazdaság és a folytatódó kurd harcok. Törökország gyengén lakott keleti és délkeleti területei 6 millió kurdnak adnak otthont; 4 millió kurd máshol él országszerte, többé-kevésbé integrálódva a török társadalomba.

 

A kurd szeparatizmus képezi Törökország legkényesebb problémáját. Ankara az asszimiláció politikáját követte az Ottomán Birodalom összeomlását követően: hivatalosan nincsenek Kurdok, csak hegyi törökök, és tiltott a kurd nyelv és a kurd élet más egyértelmű jelei. A PFSZ által támogatott kurd gerillák többször intéztek támadást Szíriából, Irakból és Iránból az 1980-as években, több ezer polgári személyt és katonát ölve meg. A törökök visszacsapása és sok ezer iraki kurd lemészárlása (az iraki fegyveres erők vegyi fegyvert használtak 1988-ban és az Öböl-háborúban 1991-ben) megkérdőjelezik a kurd kérdést országos (és nemzetközi) szinten. Ankara idegesen lazított a kurd nyelvvel és kultúrával kapcsolatos szigorán, de 1999 elején a kurd vezető, Abdullah Ocalan, elfogása után az ország politikai légköre újból feszültté vált. Ocalan csoportja a PKK megkísérelte tönkre tenni a török gazdaságot, és kiemelt célpont a turisták voltak. Noha az utazás Törökországba alapvetően biztonságos, az ország egy új veszélyes szakaszba lépett.

 

Látnivalók:

 

Isztanbul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának központja volt. 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat. A leghíresebb épület a Topkapi palota, amely a XV. és a XIX. század között a szultánok lakóhelyéül szolgált. A számos épület közül kiemelkedik az egykori hárem és a birodalmi kincstár, amely tömve van arany, ezüst és gyémánt ékszerekkel. A Hagia Sophia székesegyház 548-ban épült. Egy része sajnos már elpusztult, de számos része jó állapotban maradt fenn az utókor számára. Leghíresebb épülete a Kék Mecset. Nem szabad kihagyni a Bazár megtekintését sem. Azon kívül, hogy a török kultúra fontos részét képezi, nagyon kedvező áron tudunk itt vásárolni.

 

Az ország fővárosa Ankara. A város fejlődése 1920-tól gyorsult fel, amikor ideköltöztették a kormányhivatalokat. A leghíresebb turistalátványosságok a bizánci fellegvár, a Hisar, az Anatóliai Civilizáció Múzeuma és az Atatürk Mauzóleum. A város római kori negyedében ókori emlékeket találunk.

 

Törökország több száz ókori települése közül Ephesus maradt meg a legjobb állapotban. Az ókori romok között sétálgatva megtekinthetjük a Hadrian templomot és az Árkádiai utat. A templom az akkori kor fejlettségét mutatja. Csodálatos szökőkutak, medencék és könyvtárak díszítik.

 

Bodrum az Égei-tenger partvidékének legszebb városa. Pálmasorok szegélyezte sétányok, gyönyörű villák és remek szórakozóhelyek csalogatják ide az embereket. A tengerparton mindenféle vízi sportot kipróbálhatunk.

 

Antalya a Földközi-tenger partvidékének legfontosabb városa. A közelben számos ókori emlék is várja a turistákat.

 

Gasztronómia:

 

Az ország tájai, városai a szemünket kényeztetik el, az ételei pedig a gyomrunkat. Törökország nemzeti eledele a shish kebab (grillezett bárányhús). A bárány mellett kedveltek még a halból készült ételek is, bár ezek meglehetősen drágák. A desszertek nagyon finomak, bár egy kicsit túl édesek. Általában gyümölcsből, mézből és dióból készítik ezeket. Sört mindenütt lehet kapni és nagyon finomak és olcsók a helyi borok is. A raki (ánizsos brandy) meglepően finom, viszont nagyon gyorsan fejünkbe száll.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Mindössze két hivatalos vallási ünnepet tartanak: a Seker Bayramit, amely a Ramadán végét jelzi és a Kurban Bayramit. A leghíresebb rendezvények közé tartozik a január közepén Selcukban tartott Teveverseny. Sokan látogatják a szeptember végén megrendezésre kerülő Görögdinnye Fesztivált, Diyarbakirban. A művészeti események közül kiemelkedik a júliusi Nemzetközi Isztambuli Művészeti Fesztivál és a bursai Folklór és Zenei Fesztivál.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Ankara Nagykövetség
Cím: Sancak Mahallesi, Kossuth Lajos (Kahire)
Caddesi 2. Yildiz, Cankaya, Ankara
Előhívó: (90)(312)
Telefon: 442-2273
Ügyelet: 442-2273
Fax: 441-5049
E-mail: huembtur@isnet.net.tr

 

Istanbul Főkonzulátus
Cím: Poyracik Sokak No.35. Tesvikiye - Istanbul
Előhívó: (90)(212)
Telefon: 225-55-19, 225-55-01, 234-37-37
Ügyelet: 234-3737
Fax: 296-8248
E-mail: huconsist@isnet.net.tr

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Nagykövetség
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 123.
Telefon: 344-5025, 344-5026, 344-5027,
344-5028, 344-5029, konzuli osztály 344-5002
Fax: 344-5143, konzuli osztály 341-0456
E-mail: Budapest@turkishembassy.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6korsz%C3%A1gTörökország, Isztambul Kelet-Török körút Nyugat-Török körút Törökország, Safranbolu Törökország, Boszporusz Törökország - Nemrut-hegy Törökország - tüzijáték Isztambulban Törökország - Boszporusz-híd, Isztambul  Kelet-Török körút Törökország, Isztambul Törökország, Topkapi palota  Kelet-Török körút  Kelet-Török körút  Kelet-Török körút  Kelet-Török körút  Kelet-Török körút  Kelet-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút  Nyugat-Török körút Törökország, Isztambul Bazár II. Bazár Bursa Ephesos II. Törökország, Isztambul mecset Törökország, Isztambul mecset Törökország, Ciszterna Törökország, folklór tánc Törökország, fűszer Törökország, bazár Törökország, bazár II. Törökország, édesség Törökország, Amasya Törökország, Safranbolu III. Törökország, Isztambul-Kék mecset Törökország, Hagia Sophia Hagia Sophia Ephesos Kék Mecset II. Kék Mecset Pamukkale II. Pmaukkale Pergamon Selyem Topkapi palota