Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.05.17 15:19
Főoldal » Képgaléria » Nepál

Nepál

Időzóna: GMT+5 óra 45 perc

 

Terület: 140.800 km2

 

Népesség: 24.702.119 fő

 

Népsűrűség: 159 fő/km2

 

Népcsoportok: nepáli (55%), majtili, bojpuri, tibeti

 

Közigazgatási beosztás: 14 zóna

 

Fekvés: Ázsia déli részén, India és Kína között helyezkedik el.

 

Országhívószám: 977

 

Autójelzés: NEP

 

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

 

Államforma: alkotmányos monarchia

 

Hivatalos nyelv: nepáli

 

Beszélt idegen nyelvek: bihári, nevári (tibeti dialektusok)

 

Vallások: hindu (89%), buddhista, muszlim, keresztény

 

Hivatalos pénz: 1 nepáli rúpia = 100 paisa

 

Legfontosabb iparágak: textilipar, fafeldolgozás, élelmiszeripar, bőr-, cipő- és gyufagyártás, építőanyagipar, dohányipar

 

Vasúthálózat hossza: 101 km

 

Úthálózat hossza: 13.223 km

 

Bevezető

 

A Himalája legmagasabb részei mentén fekszik a Nepáli Királyság, amely szegény ország ugyan, de annál gazdagabb látványos tájakban és kulturális kincsekben.

 

Környezet, éghajlat

 

Dél-Himalája szélén fekvő ország, északról Kína, délről pedig India határolja. Szélesség és hosszúság szempontjából csak egy a sok kis ország közül, a magasságát tekintve viszont minden országot lehagy. Nemcsak hogy itt találhatók a világ legmagasabb hegyei - például a felhőkbe nyúló Everest és Annapurna -, de ezek a legfiatalabbak is, és még mindig nőnek. A négy hegylánc - Chure, Mahabharat, Himalája és a Tibeti-hg. - mellett délen hatalmas síkságok, az ország középső részén bőven termő hegyek, északon pedig magas sivatagok is találhatóak. A Mahabharat-hegylánc és a Himalája közötti megművelt területeken él a lakosság nagy része.

 

Több, mint 6500 fajta fa és vadnövény honos Nepálban. A nemzeti virág, a rododendron (vagy havasszépe) márciusban és áprilisban borul virágba és különböző színekben pompázik. Az állatvilág is nagyon változatos: 800 madár- és egzotikus emlősfaj él itt: többek között a királyi vagy bengáli tigris és a hópárduc. Sajnos a vadvilág megtekintésének lehetősége nagyrészt a nemzeti parkokra, természetvédelmi területekre és Nyugat-Nepálra korlátozódik, ahol ritka az emberi népesség.

 

Tipikusan két szezon jellemzi a klímát: a száraz (októbertől májusig), és a csapadékos szezon (júniustól szeptemberig). A monszunok, amelyek gyakran elöntik a déli síkságokat, jellemzőek az egész országra. A hőmérséklet általában a nyári hónapokban (május, június) a legmagasabb, és a téli hónapokban (december, január) a legalacsonyabb.

 

Látnivalók

 

Kathmandu

 

Az ország fővárosa és legnagyobb városa egyben. Jellemzi a nagy történelmi múlt, csakúgy, mint az egyre inkább teret hódító modernitás. A város magja a Durbar tér, ettől nyugatra fekszik a Vishnumati folyó, északra pedig a Ratna park. A Bagmati folyó a város déli-, a Thamel nevű turistaközpont pedig az északi határa.

 

Patan

 

A völgy második legnagyobb városa, a Bagmati folyó választja el Kathmandutól, de ez a város sokkal csöndesebb és kevésbé mozgalmas. Patan városa büszke a templomaira és a mesterembereire, akiknek a munkája látható nagyrészt a Durbar téren: a királyi palota és a Jagannarayan templom a legfontosabbak. Pár perc sétára a tértől található az Aranytemplom nevű buddhista kolostor és a Kumbeshawar, Patan legrégibb temploma (1392-ből). További látnivalók a 2500 évvel ezelőtt épített négy sztupa és Nepál egyetlen állatkertje Katmandutól 5 kilométerre van, kerékpárral, taxival vagy busszal lehet átmenni.

 

Bhaktapur

 

A Kathmandu-völgy három fő városa közül a leginkább középkori. A mostani fejlesztések ellenére is őrzi az időtlenség látszatát, hiszen építészete a XVII. sz. végére tehető. Itt is van egy Durbar tér, amely nagyobb a kathmanduinál is, számos templom, szobor és oszlop látható itt: az Ugrachandi és Bhairab szobrok például, amelyek alkotójának levágták a kezét, hogy nehogy máshol is ilyen nagyszerű szobrokat készítsen. A másik tér a Taumadhi Tole, itt található a völgy legmagasabb temploma, a Nyatapola. Megéri időnként elszakadni a templomoktól, hogy a napi élet rituáléit végignézzük: ahogy a gabonát kiteszik a napra száradni, ahogy a családok vizet gyűjtenek vagy mosnak a közös csapoknál, ahogy a gyerekek egyszerű játékokat játszanak, vagy ahogy a fazekasok dolgoznak. 35 kilométerre van a város Kathmandutól, könnyen elérhető busszal.

 

A Katmandu-völgy körül

 

A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyörű falu, templom és sztupa völgyszerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. Emögött található a Pashupatinath nevű hindu templom, a Bagmati folyó partján. A bodhnathi sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon. A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülűfalukba, a tatopani-i melegvízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdokbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba.

 

Terai

 

A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz, tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-ből, akár pedig kenuból lehet megtekinteni. Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).

 

Pokhara

 

Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségű város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.

 

Gasztronómia

 

A nepáli konyha meglehetősen egyhangú, különösen azért, mert a két gasztronómiai óriás, India és Kína között fekszik az ország. Általában az étkezések a dhal bhat tarkari-t jelentik, amely a lencseleves, a rizs és fűszeres zöldségek kombinációja. Másrészt Nepál alkalmazkodott a nyugati ízekhez, elterjedt ételek a mexikói taco, a japán sukiyaki, a thai csokoládé, a kínai mályvacukor, a hagymaleves, a borscs, a quiche és a szójaburger; továbbá a legjobb desszertek közül néhány: almás- és citromos pite, mandula- és gyümölcstorták - amelyek a világon bármerre megtalálhatók. A fenti étkek leöblítésére alkalmas a lassi (aludttej és víz frissítő keveréke) és a hegyi gyártású árpasör, a chang.

 

Ünnepek, rendezvények

 

A király születésnapja (december 28.). A Daisant országszerte októberben ünneplik, ez a legfontosabb nepáli ünnep, és ez jár a legnagyobb állati áldozattal. A következő legfontosabb ünnep a Tihar novemberben, amikor az előző ünneppel ellentétben az állatokat inkább tisztelik, mint megölik. Márciusban ünneplik a Holit, áprilisban a Chaitra Daisant, amely szintén rossz nap az állatok számára. Hindu fesztiválok a novemberi Haribodhini Ekadashi, a márciusi Maha Shivaratri (Pashupatinathban), az augusztusi Gai Jatra (Kathmanduban) és az augusztus-szeptemberi Krishna Jayanti (Patanban). Buddhista ünnepek a novemberi Mani Rimdu (Solu Khumbuban), a májusi Buddha Jayanti (Kathmanduban) és a Losar, a Tibeti újév februárban (Swayambhunathban, Jawlakhelben és a hegyi közösségekben).

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Új Delhi Nagykövetség
Cím: 2/50-M, Niti Marg, Chanakyapuri
New Delhi - 110021
Előhívó: (91)(11)
Telefon: 2611-47-37, 2611-47-38, 2611-47-39, 2611-4740
Ügyelet: Mobil: 98-110-91-171
Fax: 2688-67-42
E-mail: huembdel@giasdl01.vsnl.net.in

 

Magyarországi képviselet

 

Berlin Nagykövetség
Cím: D-10587 Berlin, Guerickestr. 27.
Előhívó: (49)(30)
Telefon: 34-35-99-20, -22
Fax: 34-35-99-06
E-mail: meberlin@t-nline.de
Honlap: www.nepalembassy-germany.com
Hiv. óra: H-P: 08:30-13:30, 14:00-16:30
Konzuli osztály: H-P: 09:00-12:30

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nep%C3%A1lNepál - Patan Nepál - Kathmandu Nepál Nepál - Kathmandu Nepál Nepál Nepál térkép Nepál - orrszarvú Nepál - Kathmandu Nepál - Phewa-tó Nepál - Patan Nepál Nepál - Phewa-tó Nepál - Kathmandu Nepál - Himalája Nepál Nepál - Kathmandu Nepál Nepál - Chitwan Nepál Nepál - Himalája Nepál - Patan Nepál