Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.04.12 15:09
Főoldal » Képgaléria » Málta

Málta

Málta

Időzóna: GMT+1

 

Főváros: Valetta

 

Terület: 316 km2

 

Népesség: 391.670 fő

 

Népsűrűség: 1.267 fő/km2

 

Népcsoportok: máltai (96%), brit

 

Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik.

 

Országhívószám: 356

 

Autójelzés: M

 

Elektromosság: 250 V, 50 Hz

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: máltai, angol

 

Beszélt idegen nyelvek: olasz

 

Vallások: katolikus (99%)

 

Hivatalos pénz: 1 máltai líra = 100 cent

 

Legfontosabb iparágak: Textíl- és ruhaipar, élelmiszeripar, nyomdaipar, vegyipar, közlekedésieszköz-gyártás és javítás, dohányipar, fémfeldolgozás.

 

Bevezető:

 

Egy varázslatos sziget fekszik a Földközi-tengerben, Málta. Őskori kőoszlopok, középkori várbörtönök, macskaköves utcák, normann katedrálisok, barokk paloták teszik a 320 km2-es szigetet Európa egyik legkedveltebb úticéljává. Málta remekül ért a látványosságainak értékesítéséhez, a műemlékeket a hozzájuk csatolt legendákkal teszik még érdekesebbé, izgalmasabbá. Szerencsére a tömegturizmus sem tudta a sziget szépségét elcsúfítani, a vendégeket kiszolgáló épületek is próbálnak alkalmazkodni a környezethez. Máltán az év 12 hónapjából haton ünnepelnek valamit, ember legyen a talpán, aki végig tudja ezeket ünnepelni.

 

Környezet, éghajlat:

 

3 szigetből áll a szigetcsoport, amelynek legnagyobb szigete Málta. Meglehetősen kopár és sziklás a táj, bár a kisebbik szigeten, Gozon, és Málta délnyugati csücskében gyönyörű narancsligeteket is találhatunk. Éghajlata kiváló, bár a nyáron uralkodó 30 fok feletti hőmérséklet egy kicsit már sok. Januárban sem hűl le a levegő 15 fok alá, ilyenkor azonban elég sok a csapadék.

 

Látnivalók:

 

Málta fővárosa Valletta, a város, melyet "úriemberek építettek úriembereknek". A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyörű, de szerencsére nem túl hosszú sétával bejárhatóak a műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Felső Barrakka Kertből lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A Szent János székesegyház díszes barokk berendezése, és az olasz Caravaggio festményei is messze földön híresek. A Szent Elmo erődben korhű ruhákba öltözött színészek adják elő a középkor nagy csatáit.

 

Mdina városába érkezve az embernek az az érzése támad, hogy visszarepült a középkorba. Varázslatos barokk és normann épületek, szűk macskaköves utcák, hangulatos éttermek várják a turistákat. A főtéren található a 11. században épített Sicula-Norman székesegyház, amely még az 1693-as óriási földrengést is túlélte. A külvárosi Római Régiségek múzeuma az 1000 éves római uralom emlékeit mutatja be.

 

Hagar Qim kőkorszaki temploma a Föld legrégebbi épülete, belsejében kőbe vésett állatrajzok, bálványok, gyönyörű oltárok csodálhatók meg. Az egyedülálló történelmi emlékek mellett a pazar panoráma teszi Hagar Qimet az egyik legértékesebb turisztikai célponttá.

 

Gozo szigete a csendesebb, nyugodtabb helyeket kedvelőket várja. A fellegvárból felejthetetlen látvány nyílik az egész szigetre. Málta még a föld alatt is ámulatba tudja ejteni a turistákat, Calypso barlangja és az Alabástrom barlang teszi teljessé a fantasztikus nyaralást.

 

Gasztronómia:

 

Málta konyhaművészetének alapját a szicíliai konyha adja, és ezt az olaszos ízvilágot elegyítik az angolos ételekkel. A legismertebb helyi specialitások a pastizzi (pikáns sajtos tészta), a timpana (makaróni sajttal és tojással) és a fenek (sült nyúl).

 

Ünnepek, rendezvények:

 

A rengeteg ünnep közül kiemelkedik Szent Pál apostol hajótörésének ünnepe, február 10-én, amely az apostol Máltára keveredésére emlékezik. Február a karneválok ideje Máltán is, a legszínpmpásabb felvonulásokat és táncversenyeket a fővárosban és Florianában rendezik. A Nagypéntektől Húsvétig tartó héten az egész sziget az ünneplés lázában ég. Pénteken az ország szinte minden településén látványos felvonuláson, magasba tartott szobrokkal ábrázolják a felvonulók Jézus szenvedéseit és keresztre feszítését. Ilyenkor tartják az Utolsó Vacsora asztalainak bemutatóit is, ezek közül a legérdekesebb a Zebuggi kiállítás, ahol az asztalt teljes egészében tésztából formázzák meg. A Mnarja - Péter és Pál ünnepe - a máltai népzene és a lóversenyek ünnepe, valamint a nyulak végzete. A sziget nyúlállományának nagy része ugyanis ezen a napon az óriási üstök valamelyikében fejezi be földi pályafutását.

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Konzuli Képviselet
Cím: 1118 Budapest, Gyula u.6.
Telefon: 209-0494
Fax: 209-0494
E-mail: ahuszty@matavnet.hu

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ltaMalta, Popeye village Málta, Valletta Malta, Marsaxlokk Malta, Mdina Malta, Valetta Malta, Vilagito torony Malta, erkélyek Malta Malta, Barakka gardens Málta, Valletta Málta Málta, Mosta Málta, Mdina Málta, Mdina