Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.02.27 17:03
Főoldal » Képgaléria » Honduras

Honduras

Honduras

Időzóna: GMT -6

 

Főváros: Tegucigalpa

 

Terület: 112.090 km2

 

Népesség: 6.249.598 fő

 

Népsűrűség: 56 fő/km2

 

Népcsoportok: mesztic (90%), indián (7%), fekete (2%), fehér (1%)

 

Államforma: köztársaság

 

Közigazgatási beosztás: 18 megye

 

Fekvés: Közép-Amerika. A Karib-tenger és a Csendes-óceán északi része határolja. Guatemala és Nicaragua között fekszik.

 

Országhívószám: 504

 

Autójelzés: HN

 

Elektromosság: 110 V, 220 V

 

Hivatalos nyelv: spanyol

 

Vallások: katolikus (90%), protestáns

 

Hivatalos pénz: 1 lempira = 100 centavo

 

Legfontosabb iparágak: élelmiszeripar, textil- és kézműipar.

 

Vasúthálózat hossza: 595 km

 

Úthálózat hossza: 15.400 km

 

Bevezető:

 

Egykoron Honduras volt az igazi banánköztársaság és még ma is a legkevésbé fejlett és iparosodott ország Közép-Amerikában. Azon kívül, hogy az ország területét az 1980-as években titkos amerikai katonai akciók kiindulópontjaként használták, az országra a nyugati közösségek - sem szomszédaival folytatott villongások alatt, sem a mindent nyomorba döntő szegénység miatt - nem igazán figyeltek fel. A lassú életritmus, a természet érintetlen szépsége és a tömegturizmus kialakulatlansága miatt az ország a bátor, járt útról letérő és kellő mennyiségű szúnyogriasztóval ellátott turisták népszerű úti célja. Utazásunknál mindazonáltal vegyük figyelembe, hogy az ország egyes részeit teljesen elpusztította minden idők legnagyobb, Mitch névre keresztelt hurrikánja.

 

Környezet, éghajlat:

 

Honduras Közép-Amerika térde, melyet délről Nicaragua és El Salvador, nyugatról Guatemala határol. 644 km-nyi karibi és 124 km-nyi csendes-óceáni partszakasszal rendelkezik. A Karibi-öböl szigetei, valamint a távolabbi Hattyú-szigetek is Honduras felségterületéhez tartoznak.

 

Az ország éghajlata mind a hegyes belső területek és a partmenti síkságok, mind a karibi és csendes-óceáni parton eltérő. A belső területek sokkal hűvösebbek, mint a párás partszakasz, a maximális hőmérséklet Tegucigalpaban 25-30°C közötti. Az esős évszak májusban kezdődik és októberig tart. Ez azt jelenti, hogy a belsőbb területek és a csendes-óceáni partszakasz jóval szárazabb november és április között, de a karibi oldalon szinte mindig esik az eső. Itt a legesősebb hónapok a szeptember és február közöttiek. A karib oldalon a turista szezon február és április közé, az észak-amerikai tél idejére esik. Ez kitűnő időszak az ország meglátogatására, de lehet, hogy jobban járunk, ha máskor jövünk, amikor az árak is alacsonyabbak.

 

Látnivalók:

 

Tegucigalpa: A főváros zajos, zsúfolt hely, mely egy üst alakú völgyben terpeszkedik el 1.000 méterrel a tengerszint felett. Éghajlata kellemes, levegője friss, melyet a környező hegyeket borító hatalmas fenyőerdőknek köszönhet. A "tegucigalpa" a helyi tájszólásban az "ezüst hegy" jelentéssel bír, ezt a nevet a spanyolok adták, amikor 1578-ban, mint bányászvárost, megalapították a települést.

 

A város középpontjában található a 18. századi katedrális, melynek belsejét a barokk korból származó lenyűgöző képzőművészeti alkotások borítják. A katedrális előtti park, a Parque Central a város szíve. A környező érdekesebb épületei közül egy a régi egyetemé (teljes nevén Antiguo Paraninfo Egyetem), mely most szépművészeti múzeumként funkcionál; a másik a Palacio Legislativo (képviselőház), a Casa Presidencial (az elnök lakóhelye) és a 16. századi Szent Ferenc templom, mely Tegucigalpa első temploma volt.

 

A várost ketté szeli a Choluteca-folyó. Keleti partján található maga Tegucigalpa, illetve ennek gazdagabb, tisztább kerületei. A másik oldal neve Comayagüela, szegényebb környék, a piacok koszosabbak, sok-sok távolsági buszmegállóval és olcsó szállodával. Jóval kellemesebb és tisztább érzés az előbbiben lakni, de a józan ész bölcsessége szerint az utóbbi olcsóbb. Szinte minden, amire szükségünk lehet: étterem vagy szórakozóhely a fenti elv alapján jellemezhető a két városrészben.

 

A város környékén számos látnivaló tarthat igényt érdeklődésünkre. A gótikus Suyapa-i Bazilika 7 km-re van a városközponttól. A Suyapai Szűz, aki egyben Honduras védőszentje, a feljegyzések szerint több száz csodát vitt véghez élete során. 13 km-re délre található Santa Lucia, ez az apró, régi spanyol város kihalt tágas utcákkal és egy gyönyörű templommal. Dél felé továbbhaladva találjuk Valle de Angelast. A falu egy eredeti formájába visszaállított és restaurált spanyol bányászfalu. A La Tigra Nemzeti Park északkeletre található a várostól és az ország egyik legszebb területe. A park 2.270 méterrel fekszik a tenger szintje felett, 7.482 hektárnyi területén a felhőkbe burkolódzott erdőkben, számos ritka állatfaj, mint az ocelot, puma, quetzal és különböző majmok élnek.

 

Comayagua 1537 és 1880 között az ország fővárosa volt, mely idők gyarmati nyomait a mai napig magán viseli. A város ékköve a középpontban épült katedrális. 1685 és 1715 között épült, rengeteg lenyűgöző képzőművészeti alkotás díszíti és a világ egyik legrégebbi órája található benne. Az órát több, mint 800 évvel ezelőtt a mórok készítették a sevilla-i Alhambra palota számára és II. Fülöp király adományozta a városnak. Közép-Amerika első egyeteme szintén Comayaguaban nyílt meg 1632-ben a Casa Cural épületében, ahol most a Museo Colonial található. A múzeumban négy évszázadnyi gyarmatosítás vallásos jellegű emlékei tekinthetők meg. A város első temploma a La Merced 1550 és 1558 között épült, de emellett még számos régi templom található a városban, mint a San Francisco (1584) és a La Caridad (1730).

 

Copán Ruinas: A gyönyörű kis vörös cserepes házakkal tarkított falu egy kilométerre fekszik a hasonló nevű, híres maja romoktól. A régészeti lelőhely minden nap nyitva van és többek között megtekinthető a Nagy Udvar, hol a Copán uralkodók arcképei láthatók 613-ból, a labdajátékokra használt pálya, a hieroglifákkal díszített lépcső és az Acropolis, ahol 16 Copán király kőbe faragott domborművei láthatók. A várostól egy órányi autóútra, a festői Santa Rita kisváros közelében melegvizű forrás található. A kisváros gyönyörű főtere és még a spanyolok által a korai időkben épített temploma érdemel említést.

 

Tela számos turista kedvenc hondurasi strandolóhelye a Karib-tenger partján. Csendes kisváros, elsőrangú tengeri étkeket felvonultató éttermekkel, jó szállásokkal és az északi part legszebb strandjaival. Nemrégiben kezdett egy 25 millió dolláros turisztikai célú fejlesztésbe, ezért ha tehetjük, mindenképp addig élvezzük a hely szépségeit, mielőtt a tömegek megérkeznek.

 

Trujillo: Ez a kisváros a hondurasi történelemben játszott fontos szerepe mellett ámulatbaejtő strandjairól, kókuszpálmáiról és a lágyan simogató tengeréről híres. Annak ellenére, hogy az ország egyik legjobb strandjának tartják, nem sok turista fordul itt meg a késő júniusi fesztivál alkalmának kivételével. A várostól nyugatra fekvő Barrio Cristales a garífunák földje; ha zenére és táncra vágyunk, ez az a hely, ahol jól érezhetjük magunkat.

 

A Bay Islands három tagja, Roatán, Guanja és Utila a belizi korallzátonyok folytatásai. Számos kiváló mély- és könnyűbúvárkodásra egyaránt alkalmas hely van itt. A legtöbb turista a Roatánon lévő West Endbe megy, pedig a legolcsóbb hely Utila. A szigetet annak idején a maják foglalták el először, de őket a spanyolok teljesen kiirtották, helyükre kalózok, majd a garífunák települtek. Jelenleg a szigetnek több köze van az Egyesült Államokhoz és Angliához, mint Hondurashoz.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Függetlenség napja (szept. 15.) Szinte minden városban megtartják az összes katolikus szent ünnepet. A Virgen de Suyapa (Honduras védőszentje) ünnepének alkalmából rendezett vásár Suyapa városának fontos eseménye február első két hetében. Az istentiszteletekre Közép-Amerika minden országából érkeznek zarándokok. A Karnevált május harmadik hetében ünneplik La Ceiba városában jelmezes felvonulásokkal és utcai zenészek felvonulásával. Más népszerűbb vásárokkal egybekötött ünnepségek vannak Copán Ruinasban (március 15-20.), Telában (június 13.), Trujilloban (június 24.), San Pedro Sulaban (június utolsó hete) és Danlíban (augusztus utolsó hétvégéje). A legfontosabb kulturális esemény a Közép-Amerikai Turisztikai és Művészeti Vásár Tegucigalpaban kerül megrendezésre december 6-16. között. Ugyancsak fontos kulturális rendezvény zajlik Copán Ruinas-ban december 15-21. között.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Mexikóváros Nagykövetség
Cím: Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec Del. Miguel
Hidalgo México D.F. 11000
Előhívó: (52)(55)
Telefon: 55-96-18-22, 55-96-05-23
Fax: 55-96-23-78
E-mail: titkarsag@embajadadehungria.com.mx

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/HondurasHonduras, belváros Honduras