Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2024.02.27 17:03
Főoldal » Képgaléria » Guatemala

Guatemala

Guatemala

Időzóna: GMT -6

 

Főváros: Guatemala City

 

Terület: 108.889 km2

 

Népesség: 12.639.939 fő

 

Népsűrűség: 102 fő/km2

 

Népcsoportok: indián (45%), mesztic (45%), fehér, fekete

 

Közigazgatási beosztás: 22 körzet

 

Országhívószám: 502

 

Államforma: köztársaság

 

Autójelzés: GCA

 

Fekvés: Közép-Amerika, a Karib-tenger határolja. Handuras és Belize között fekszik, és a Csendes-óceán északi része határolja. Mexikó, és El Salvador között fekszik.

 

Elektromosság: 115-125 V, 60 Hz

 

Hivatalos nyelv: spanyol

 

Beszélt idegen nyelvek: indián nyelvek

 

Vallások: katolikus (75%), protestáns (22%), maja vallások

 

Hivatalos pénz: 1 quetzal = 100 centavo

 

Legfontosabb iparágak: cukor- és szeszipar, kőolajfinomítás, élelmiszer-, textil-, papír- és faipar, cementgyártás, dohányipar.

 

Vasúthálózat hossza: 884 km

 

Úthálózat hossza: 13.100 km

 

Bevezető:

 

Guatemala jelenleg harminc évnyi esztelen és pusztító polgárháború után próbál magához térni. Az elmúlt években főleg a kispénzű turistákat vonzotta, mivel Közép-Amerika összes jellegzetességét koncentrált formában találhatjuk itt meg: a vulkánok itt a legmagasabbak, a Maja kor romjai a leglátványosabbak, a földrengések a legvadabbak és az elmúlt évek kormányzati elnyomására minden latin-amerikai ország büszke lehetne.

 

Guatemala a maják ősi földje Közép-Amerika szívében, de mindezek ellenére a kormányok sokáig kínozták és elnyomták oket. Bár a turista csalogató katalógusok tele vannak mosolygó képeikkel, a háttérben fegyvert fogtak rájuk. Mindazonáltal az ősi guatemalai kultúra fennmaradt és a mai napig virágzik: Tikal ősi romjai, Chichicastenango keresztény-maja ünnepei és az ősi színpompás ruhák kavalkádja mind ezt jelzi.

 

Környezet, éghajlat:

 

Guatemala Közép-Amerika legnyugatibb országa, szomszédai északról és északnyugatról Mexikó, északkeletről Belize, Honduras és El Salvador keletről. Az ország felszíne változatos: magas hegységek, dzsungellel borított vulkánok, és sűrű, zöldellő völgyek borítják. A nyugaton található hegységekben több, mint 30 vulkán található, melyek legmagasabbjai 3.800 méter fölé nyúlnak, éjszaka vörösen izzó világítótornyok látványára emlékeztetnek. Az ország területét gyakran sújtják vad földrengések. Az intenzív mezőgazdasági művelés alatt álló csendes-óceáni partmenti síkságot fekete homokú strandok szegélyezik. A karib tengerpart rövid, kevés jó stranddal, de kultúrája rendkívül gazdag.

 

A csendes-óceáni partszakaszt szikkasztó trópusi meleg jellemzi, gyakran 38°C fölé emelkedő hőmérséklettel. Az állandóan rendkívül magas páratartalom csak a száraz évszakban enyhül valamennyire. A magasan fekvő területeken éjszaka fagy, hűvös és esős a nedves évszakban, de meleg és gyönyörködtető a szárazban (október és május között). Az El Petén klímája a forró és párás, illetve a forró és száraz között váltakozik.

 

Látnivalók:

 

Guatemala városa: Guatemala az ország legnagyobb agglomerációja, mely egy teljes hegyláncot beborít. A város felépítésének jellegzetessége a hálószerűen, egymásra merőlegesen futó utak hálózata. A városban kevés gyarmatosítás korabeli épület maradt fent, egyébként is a város inkább a nemzet közlekedési és közigazgatási központja, semmint fő turista látványossága. Az I. kerületben található Plaza Mayor a spanyol építészet és várostervezés klasszikus példája. Legjobb vasárnap felkeresni a teret, mikor ellepi a helyiek tömege. A teret, mely a mai napig viseli a földrengések pusztításának nyomait, a Nemzeti Palota és az ikertornyú Metropolitana katedrális uralja. A tér melletti eredeti piacot 1976-ben földrengés pusztította el, utódja kaotikus és főleg a turisták szuvenír igényét hivatott kiszolgálni. A kerülettől északra található a Minerva park, ahol az ország térképe dombormű formájában csodálható meg. A X. kerületben található a legtöbb figyelmünkre érdemes múzeum, melyek közül kiemelkedik a Popol Vuh Múzeum magánkézben lévő spanyol és maja iparművészeti tárgyakat felvonultató kollekció, valamint a Ixchel Múzeum, mely a hegyvidéki falvak színes kultúráját mutatja be. A Nemzeti Archeológiai Múzeumban a maja, míg a Modern Művészeti Múzeumben a jelenkor legjobb alkotásait láthatjuk. Néhány kilométerre nyugatra a várostól Kaminalijuyú-ban korai klasszikus maja település romjait kereshetjük fel.

 

Antigua Guetemala: Antigua volt az ország fővárosa 1543-tól a pusztító 1773-as földrengésig, mikor is a fővárost a jelenlegi helyére, 45 km-rel északabbra költöztették. A város Amerika egyik legrégebbi és legszebb városa. A három hatalmas vulkán között elterülő épületek többsége túlélt 16 földrengést, számost árvizet és tűzvészt. A város leglenyűgözőbb a Szent Hét alatt, mikor az utcákat aprólékos munkával, hatalmas virágcsokrokkal díszítik fel. A templomok ilyenkor barokk fényben ragyognak. A Casa Kojom a maja zene, ceremóniák és kapcsolódó tárgyak hatalmas gyűjteményét tárja szemünk elé. Érdemes felkeresni a helyi temetőt, mely szintén bepillantást enged az egykori maja hagyományok világába. Ha a sok látnivaló mellett egy kis pihenésre vágyunk, mindenképp keressük fel a Parque Central-t, hol vasárnap még piacot is tartanak.

 

Chichicastenango: A város elszigetelten fekszik 2.030 méterrel a tengerszint felett, de bármily meglepő, ennek ellenére régóta fontos piacot tartanak itt. A vasárnapi piac alkalmával számos szerzetesrend tart körmenetet. A helyiek a maja hagyományok és a keresztény vallás érdekes keverékében hisznek. Ezen vallás rituáléinak megtekintésére a legalkalmasabb a Santo Tomás templom körüli tér és a Pascual Abaj szentély. A helyi Museó Regionalban régi agyagedények, obszidián lándzsahegyek és jáde ékszerek gyűjteménye látható.

 

Quetzaltenango: A város a délnyugati országrész fontos kereskedelmi központja, és egyben kiindulópontja a környező kis falvakba induló kirándulásoknak. A legfontosabb látnivalók a város főterét szegélyező épületek, valamint a környékén található piacok. A Minerva parkban számos műemlék őrzi - a fiatalokat tanulásra ösztönözve - a tudás antik istennőjének emlékét. Gyönyörű vulkanikus eredetű táj veszi körbe a várost, számos természetes termálfürdővel, többek között Los Vahos, Fuentes és Georginas falvakban.

 

Flores: A város a dzsungel borította északkeleti El Petén tartomány fővárosa, mely a Petén Itza tavon fekvő szigeten található. A várost a kiszolgáló jellegű Santa Elena településsel egy 500 méteres híd köti össze. A város temploma és kormányzati épületei mind a fő tér körül találhatók. A várost még az Itza törzs alapította és meghódítása idején az egyetlen működő maja temetkezési központ volt, bár ennek emlékét a hódító spanyolok igyekeztek eltűntetni. Szép látványt nyújt a városhoz közeli lagúnákban fekvő falvak sora, valamint a Actun-Can mészkőbarlang.

 

Panajachel: A város legszebb természeti látványossága az ún. Caldera tó, mely egy beszakadt vulkán kráterében alakult ki. A tavat számos vulkán veszi körbe. A legfontosabb programok a környék kis falvaiba szervezett kirándulások, hol még szinte érintetlenül csodálhatjuk meg az ősi kultúra mindennapokban is élő hagyományait.

 

Gasztronómia:

 

A guatemalai konyha nem versenyezhet a mexikóival, sőt sok helyütt megtalálhatók ez utóbbi jellegzetes ételei: a tacos és a tortilla. Legtöbbször jól átgrillezett vagy sült hússal találkozhatunk, illetve hússal, és még több hússal. Mellettük a bab és a rizs kínál némi változatosságot, valamint meglepő módon az ország nagyszámú kínai éttermei. A kávé hol mennyein csodálatos, hol rettenetesen híg és cukros. Sört, mind világosat és sötétet sok helyen találunk, de a legnépszerűbb ital a helyi rum, a Quetzalteca.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Függetlenség napja (szeptember 15.) A Szent Hét (a Húsvét előtti hét) Guatemala legfontosabb ünnepségsorozatának időpontja, mikor az egész országban felvonulásokat és körmeneteket tartanak, melyek közül a leglátványosabbnak tartott az Antigua-i Rabin Ajua tradicionális indián fesztivál, melyet július 21. és 26. között tartanak Cobánban. A Függetlenség napját országszerte megünneplik szeptemberben. November ünnepe a Mindenszentek. December 13-21. között a Chihchicastenango alkalmával Szent Tamásra emlékeznek.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Mexikóváros Nagykövetség
Cím: Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec
Del. Miguel Hidalgo México D.F. 11000
Előhívó: (52)(55)
Telefon: 55-96-18-22, 55-96-05-23
Ügyelet: 55-96-18-22
Fax: 55-96-23-78
E-mail: titkarsag@embajadadehungria.com.mx

 

Magyarországi képviselet:

 

Bécs Nagykövetség
Cím: A-1030 Bécs, Salesianergassee 25/1/5
Előhívó: 43-1
Telefon: 714-3570
Fax: 714-35-7015
E-mail: embaguate.viena@netway.at

 

Bécs Konzuli Osztály
Cím: A-1030 Bécs, Salesianergassee 26/1/5
Előhívó: 43-1
Telefon: 714-3570
Fax: 714-35-7015
Hiv. óra: H-P: 09:00-13:00

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/GuatemalaGuetamala, Tikal Guetamala, Atitlan tó Mexikó Guatemala Honduras térkép Guetamala, Antigua Guatemala, Atitlan tó Guatemala, Antigua Guetamala-i hölgy Guetamala, piac