Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2023.06.09 16:17
Főoldal » Képgaléria » Burma

Burma

Burma

Főváros: Rangoon (Yangon)

Terület: 678.500 km2

Népesség: 41.734.853 fő

Államforma: államszövetség

Hivatalos pénz: Mianmari kjap (MMK)

1 kyat = 100 pya

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

 

A helyi árakról az alábbi linken keresztül tud tájékozódni:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Yangon?displayCurrency=HUF

 

Bevezető:

Myanmar hosszú ideje a diktátorok, lázadók és gerillák földje, és a Nyugat szemében az elnyomás és a rabszolgamunka szimbóluma. Az ország vezetése nem engedte, hogy demokratikusan választott kormány vegye át a hatalmat és bebörtönözte az azóta Nobel békedíjas demokratikus vezetőt, Aung San Suu Kyi-t. Mindez az ország nemzetközi elszigetelődéséhez vezetett. Myanmar most a délkelet-ázsiai országokkal próbál gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, akik inkább a "konstruktív megközelítést" választják a szankciók helyett. Eközben tűzszünetet sikerült kötnie kilenc, kormányellenes lázadó csoporttal, a Karen gerillákat gyakorlatilag megsemmisítették, és a drogbáróval, Khun Sa-val is lecsendesedni látszanak az összetűzések.

 

Myanmar messze nem a legegyszerűbben vagy legkényelmesebben beutazható ázsiai ország, ám van itt néhány igazán varázslatos hely. Az emberek rendkívül kedvesek. Hangulata, mellyel mintha kivonta volna magát a 20. század rendjéből, igen bizarr, Orwell-i társadalmat idéz. Politikájának eredményeként az egyik legkevesebb nyugati hatással bíró ország a világon.

 

Környezet, éghajlat:

Myanmar határos Thaifölddel, Laosszal, Kínával, Indiával és Bangladessel. Délről a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger övezik. Az ország középső részét széles folyók és tágas síkságok jellemzik, a fő folyó az Ayeyarwady (régebben Irrawaddy) 1.600 km-en hajózható, és árterei jelentik az ország mezőgazdaságának alapját. A thai határ mentén hegyek emelkednek, melyek északon találkoznak a Himalája keleti nyúlványaival. Legmagasabb pontja a Hkakabo Razi (5.881 m) a Myanmar-Tibet határnál. Ez egyben Délkelet-Ázsia legmagasabb csúcsa.

 

Három különböző évszak van az országban: a hűvös, száraz tél novembertől februárig, a kellemetlenül meleg nyár márciustól májusig, és a nedves, párás monszun májustól októberig.

 

Látnivalók:

Yangon (Rangoon): Yangon az ország déli részén, a Yangon-folyó termékeny deltájánál fekszik, 30 km-re a tengertől. Bár a városban több, mint 4 millióan élnek, mégis úgy tűnik, hogy tele van fákkal, parkokkal (melyek néhol dzsungelnek tűnnek), és így teljesen más hangulatot áraszt, mint a többi ázsiai nagyváros. Éjjel Yangon főutcái megtelnek utcai árusokkal, akik jóízűnek tűnő ételeket és szivarokat árulnak. Ha szemet hunyunk a régi gyarmati épületek lepusztult állapota felett, akkor megállapíthatjuk, hogy ez az egyik legbájosabb ázsiai város.

 

A látnivalók közé tartozik az arannyal borított Shewadagon Paya, a legenda szerint az eredeti stupa Buddha hajára épült. A mai csodálatos épület a 18. században készült, és fantasztikus szoborpark, templom- és pavilon együttesek övezik. Érdemes még megnézni a legendás Strand Hotelt, a hatalmas Buddha szobrot Chaukhatatgyi Paya-n, és a békés Kandawgyi és Inya tavakat. A demokrácia utáni kort idézi a Mártírok Mauzóleuma és Aung San Suu Kyi háza.

 

Mandalay: Ez a nyüzsgő kulturális központ a legburmaibb myanmari város. Ez volt az utolsó főváros a brit hatalomátvétel előtt, és ez az ország második legnagyobb városa. A legfontosabb látnivalók a Shwenandaw Kyaung palota, a Mandalay-hegy csigalépcsőivel, templomaival és gyönyörű panorámájval, valamint az ősi Rakhine Buddha szobor Mahamuni Paya-nál. Mandalay másik jellegzetes vonása a nyüzsgő piac, ahova egész felső Myanmarból érkeznek árusok kézműves termékekkel. A közelben van a négy sivatagi város, Amarapura, Sagaing, Ava és Mingun. Nemcsak ezért érdemes ide ellátogatni, mert csodálatos látnivalókat találunk bennük, hanem már maga az odavezető út is nagyon izgalmas.

 

Bagan: Az Ayeyarwady folyó partján fekvő város mesés pagodáival és templomaival Ázsia egyik csodája. Bagan fénykora a 11. és a 13. század között volt, és rengeteg csodálatos épület épült itt ekkor. Kublai Khan 1287-ben lerombolta a várost, melyet sohasem építettek újjá. Mintegy 5.000 templom van itt, a legérdekesebb az Ananda, a Thatbyinnyu és a Gawdawpalin templom.

 

Bago (Pega): A Mon dinasztia idején Bago egy mesés város volt, alsó Myanmar legfőbb tengeri kikötője és fővárosa. 1757-ben a burmaiak elpusztították, de a 19. században részben újjáépült. Amikor a Bago folyó medervonala megváltozott és elvágta a várost a tengertől, Bago már nem tudta visszanyerni hajdani fényét. Legfőbb látnivalói a Hintha Gone Pagoda és az 55 m hosszú Shwethalyaung Buddha.

 

Gasztronómia:

Az utcai árusoknál könnyebben találunk eredeti burmai ételeket, mint az éttermekben, ahol a kínai és a japán konyha dominál. A burmai menü alapja a rizs. Ehhez sokféle currys nyers zöldség közül választhatunk feltétet, csaknem mindent ngapi-val, szárított, erjesztett rákpasztával ízesítenek. Valószínűleg a kínai teát fogjuk választani a túl erős, túl édes és túl tejes burmai tea helyett. A cukornád szirup nagyon népszerű utcai ital, az alkoholok között pedig a narancs pálinka, a licsi bor, a fehér likőr és a dzsungel likőr dominálnak.

 

Ünnepek, rendezvények:

A fesztiválok itt nagyszabású, szórakoztató események, melyek általában teliholdkor érik el a tetőpontot. Ezeken az ünnepségeken általában piaci hangulat uralkodik, sok utcai árussal és zenével. A Függetlenség napja január 4-én van, ekkor egy hétnapos vásárt rendeznek Yangon-ban. Április közepén van a háromnapos Thingyan vízi fesztivál, ezzel kezdődik a burmai újév. Ez a legforróbb időszak, és ekkor mindenkit nyakon öntenek egy vödör hideg vízzel az utcán. A lányok fiúkat üldöznek az utcán, később teheneket és halakat öltöztetnek fel, és táncoló dobosok rituáléival imádják és szabadítják fel őket. A Fény Ünnepén Buddha mennybe való visszatérését ünneplik, ekkor négy napra lampionok fényében úszik az ország, és a családok áldozatokat mutatnak be a helyi pagodákban.

 

További hasznos információ az országról

 

Időjárás: Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki. Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik.

Vallási és viselkedési kultúra: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mianmar

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mianmar-burmaBurma - Mandalay Burma - Aranyszikla Bulgária Burma Laosz Vietnám Kambodzsa térkép  Rangon  irawaddy Burma - Shwethalyaung Burma - Began Burma - Mingun Burma - Inle-tó Burma Burma Burma - Began Burma - U Bein híd Burma - Schwedagon pagoda