Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.12.02 17:08
Főoldal » Képgaléria » Botswana

Botswana

Botswana

Botswana egy tengerparttal nem rendelkező ország Dél-Afrikában. Az ország a Kalahári-medencében helyezkedik el, a területének nagy részét a Kalahári sivatag foglalja el. Délen a Dél-afrikai Köztársaság, nyugaton Namíbia, északon Zambia, északkeleten pedig Zimbabwe határolja.A hivatalos nyelve az angol, a nemzeti nyelv a niger-kongói nyelvcsalád benue-kongói csoportjába tartozó cvána, amely a többségi cvána etnikum nyelve. Legmagasabb pontja az 1489 m magas Tsodilo Hills, a leghosszabb folyója az Okavango, amely a Kalahári sivatag lefolyástalan területére torkollik megalkotva a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolatát, az Okavango-deltát.

Botswana területe már 400 000 évvel ezelőtt is lakott volt, 200 000 éve jelent meg a homo sapiens. Eredetileg a szanok és khoikhoiok folytattak vadászó-gyűjtögető életmódot. Az első általános választójogú választáson még a Becsuánaföldi Protektorátusban 1965. március 1-én a Botswanai Demokratikus Párt nyert, vele Seretse Khama, aki a miniszterelnök lett, Botswana függetlenségének 1966. október 30-ai kikiáltása után pedig elnökként szolgált. Az első választás óta folyamatosan a Botswanai Demokrata Párt a kormánypárt. Az ország elnöke Mokgweetsi Masisi 2018 óta.

Botswana tagja az Afrikai Uniónak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnek és a Nemzetközösségnek. Függetlensége kikiáltásakor a világ legszegényebb országai közé tartozott, de a gyémántkészletének és a politikai stabilitásának köszönhetően a világ leggyorsabban növekvő gazdasága volt 1966 és 1989 között évi 9%-os növekedéssel. A gazdasága főként a bányászaton, az állattenyésztésen és a turizmuson alapul. Legfontosabb exportcikke a gyémánt, nikkel, arany és réz. A magas emberi fejlettségű országok közé tartozik, az egyik legmagasabb az emberi fejlettségi indexe Afrikában. A Transparency International 2018-as korrupcióérzékelési indexe szerint a világon a 34. helyet foglalja el, ezzel a legkevésbé korrupt ország Afrikában. Az országban a harmadik legnagyobb a HIV fertőzöttség a világon, a felnőtt lakosság 20%-a fertőzött.

Fővárosa: Gaborone

Államformája: köztársaság

Népessége: 2 291 661 fő (2017)

Területe: 581 730 km²

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Botswana

 

További hasznos információ az országról

Botswana területének mintegy 75%-át a Kalahári sivatag uralja. A mindössze 2 milliónyi lakosság nagy része Délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya növekszik. Fejlett turista infrastruktúrával rendelkező ország.

 

Hivatalos pénzneme: Botswanai pula (BWP)

Az árakról az alábbi linken tud tájékozódni: https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Botswana&displayCurrency=HUF

 

Helyi törvények - szokások: Szigorúan büntetik a védett állatok foglyul ejtését, árusítását, csempészését, illetve illegális vadászatát.

 

A kábítószer birtoklását és terjesztését a botswanai törvények szigorúan büntetik.

 

Tilos a fényképezőgép és videokamera használata katonai létesítmények és kormányintézmények közelében.

 

A homoszexualitás illegális Botswanában.

 

 

Éghajlat: Az országot a szubtrópusi klíma jellemzi. A téli nappalok melegek, az éjszakák hidegek, a sivatagos területeken dér, fagy is lehet. A maximumhőmérséklet +26,6 °C-tól +32°C-ig emelkedhet október és február között, június, július és augusztusban a minimumhőmérséklet +2 és +4,4 °C között ingadozhat. Augusztustól áll be a szeles évszak, az erős nyugati szél homokkal és porral teríti be az országot. A nyári esős évszak novembertől márciusig tart, ritkák az esők a májustól augusztusig tartó időszakban.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A botswanai társadalomra és gazdaságra súlyos teherként nehezedik az AIDS: az ország lakosságának 21,9 százaléka fertőzött. A felnőtt lakosság 84%, a fiatalkorúak 60%-a részesül antiretrovirális kezelésben. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala általában alacsony, különösen vidéken. Fertőzött területről érkező utasoktól sárgalázoltási igazolást követelnek meg. Egész évben jellemző a malária, álomkór és a vizekben (Okawango Nemzeti Park) a bilharzia veszély.

 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?botswana