Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Taiwan

Taiwan

Taiwan

Időzóna: közép európai idő + 8 óra

Főváros: Tajpej

Terület: 35 980 km2

Népesség: 23 024 956 fő

Országhívószám: +886

Autójelzés: RC

Elektromosság: 110 V

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: mandarin

Beszélt nyelv: angol, japán

Vallások: buddhista,keresztény

Hivatalos pénz: taivani új dollár

 

Tajvan (Taiwan, hivatalosan, Zhong huá Mín guó, magyarosan Csunghua Minkuo, azaz Kínai Köztársaság) egy csendes-óceáni szigeten fekszik, Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre.

 

Éghajlat

Tajvan szubtrópusi éghajlatú ország, északon az évi középhőmérséklet 21,7, délen 24,1 Celsius-fok. A nyár májustól szeptemberig tart trópusi jellegű, a páratartalom magas, a középhőmérséklet nappal körülbelül 27-35 Celsius-fok körül van. Gyakoriak a trópusi viharok ebben az időszakban, valamint különböző erősségű tájfunok. A tajvani tél csapadékos és viszonylag enyhe, decembertől februárig tart. A hidegebb hőmérséklet ritka.

 

Történelem

Nem tudni, a kínaiak mikor fedezték fel Tajvant, elképzelhető, hogy már a 3. században, de a 17. századi holland hódításig a szigetet csak az őslakók lakták. 1662-ben a hollandokat Cseng Cseng Kung csapatai kiűzték a szigetről. Cseng megalapította a Tungning Királyságot, ami húsz évig állt fenn. Tajvan ekkortól a kínaiaké volt 1895-ig.

A kínai-japán háború következményeként Kína kénytelen volt lemondani a szigetről. 1895. május 25-én a függetlenség pártiak kikiáltották a Tajvani Köztársaságot. Október 21-én azonban a japánok elfoglalták a fővárost, Tainant, majd az egész szigetet. A japán uralom idején kiépült az infrastruktúra, iskolákat alapítottak.

A II. világháborút elveszítve Tajvan japán helyőrsége a kínai hadsereg előtt tette le a fegyvert. A sziget kínai katonai megszállás alá került. 1945. október 25-én Tajvant hivatalosan is visszacsatolták Kínához. A katonai vezetés és a polgári lakosság közti összetűzések legvéresebbikében, az ún. 228-as incidensben mintegy 10 000-30 000 tiltakozót mészároltak le 1947. február 28-án.

1949-ben, a Kínában zajló polgárháborúból vesztesen kikerülő Kuomintang kétmillió menekülttel együtt Tajvanra vonult vissza Csang Kaj-sek vezetésével. Míg a kontinentális Kínában a győztes kommunista párt kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot, Tajvanon megmaradt a Kínai Köztársaság. Az állam alapjául az 1946-os kínai alkotmányt tették meg (1947. december 25-én módosították, majd azóta többször átírták).

Kezdetben az Amerikai Egyesült Államok magára hagyta a Kuomintangot, arra számított, hogy Tajvan is a kommunisták kezére kerül. 1950-ben azonban Koreában a japán kapituláció óta fennálló feszültség Észak- és Dél-Korea között nyílt háborúban robbant ki. Ennek hatására, a hidegháború körülményei között döntött úgy Harry Truman amerikai elnök, hogy az amerikai 7. flottát a tajvani szorosba vezényli, hogy megakadályozza a harcot Tajvan és szárazföldi Kína között.

A szigetország gyorsan fejlődött, egyike lett az ázsiai kistigriseknek, ma gazdaságilag a régió egyik vezető állama.

1971-ben az ENSZ Közgyűlés 2758. számú határozatában megvonta Tajvan (a Kínai Köztársaság) ENSZ-tagságát, és helyette a Kínai Népköztársaságot ismerte el tagként, amely így vétójoggal rendelkező székhez jutott a Biztonsági Tanácsban. Azóta a világ legtöbb állama a KNK-val létesített diplomáciai kapcsolatot, de sokan Tajvant (is) elismerik, vagy legalábbis kereskedelmi kapcsolatot és képviseletet tartanak fent.

 

Alkotmány, államforma

Tajvan helyzete nem teljesen tisztázott. A Kínai Népköztársaság a területéhez tartozónak tekinti. Maguk a tajvaniak a Kínai Köztársaság tajvani tartományához tartozónak tartják a szigetet. A Köztársaság fővárosaként Tajvan legnagyobb városa, Tajpej funkcionál. A Kínai Népköztársaság - az "egy Kína" elvnek megfelelően - nem ismeri el Tajvan államiságát, és megszakítja a diplomáciai kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek Tajvannal diplomáciai kapcsolatot tartanak fent. Emiatt, jelenleg (2008) a világ 25 országa tart fent diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, de nagyon sok országban tajvani kereskedelmi képviselet működik, amely konzuli szolgáltatásokat is nyújt. Hasonlóképpen, ezek az országok általában konzuli feladatokat is ellátó kereskedelmi képviseletet működtetnek Tajpejben.

Magyarország Tajpejben Magyar Kereskedelmi Irodát működtet, Tajvan Budapesten a Tajpej Képviseleti Irodát tartja fent. 2008 nov. 1-től vízummentesen utazhatnak az országba azok a magyar állampolgárok, akiknek az útlevele belépéskor még több mint 6 hónapig érvényes és akik harminc napnál rövidebb ideig szeretnének a szigetállamban maradni.

 

Egészségügy

Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, a sajátos étkezési, ételkezelési szokások következtében, javasolt az elővigyázatosság.  A csapvíz fogyasztása nem ajánlott: nem a fertőzésveszély, hanem a túlzott kémiai kezelés miatt. A szállodákban és éttermekben felszolgált ivóvíz, jég biztonságos.

Tajvan nem nagyon ijesztő hely a látogatóknak. Zsúfolt és néha zavarba ejtő, de kellemesen meglepődhet azon, hogy milyen barátságos és segítőkész itt mindenki. A tajvaniak általában nem túlságosan formálisak vagy sértődékenyek.

Azonkívül Tajvanon sokan nagyon jártasak a nyugati szokásokban, ezért egy tajvani látogatás nem teszi szükségessé azt, hogy egy gyorsított tanfolyamon szokatlan szabályok hosszú listáját sajátítsuk el. Ami fontosabb, ne felejtsük el mosolyunk gazdag választékát magunkkal hozni. A tajvani emberek nagyon vendégszeretőek  bár sokan félénkek vagy zavartak, amikor idegenekkel találkoznak), és a szívélyes természet kárpótol a sok botlásért.

A tajvaniak különösen nagyra becsülik azokat a külföldi vendégeket, akik érdeklődnek a kultúrájuk iránt. Mohó érdeklődés kínai dolgok és a tajvani élet különleges vonásai iránt, ezekkel sok barátot nyerhet.

 

Öltözködés

A tajvaniak ugyanúgy öltözködnek mint az amerikaiak vagy az európaiak. Sokan állandó figyelemmel kísérik a legújabb divatot, a milánói divatbemutatókat. Így ha a tajvani útra csomagol, nem szükséges magával hoznia a kimonóját vagy a Mao öltözékét.

A vadabb divat sem ismeretlen itt. De mindegy, hogy milyenek az öltözködési szokásai, egy tisztes külsőt mindig nagyra becsülnek.

 

Étkezés

Bár sok nyugati stílusú étteremben kést, villát, és kanalat használnak, országszerte választott eszköz a pálcika. Ha még nem tudná, hogyan kell használni ezeket, próbálja meg – könnyebb mint amilyennek látszik.

Bátran felemelheti és az álla alá tarthatja az edényt az étkezés során; ez nem sérti a tajvani társasági etikettet. A csontokat berakhatja a tányérja széle alá, a felszolgáló(nő) később majd összelapátolja azokat.

Kerülje el a csábítást, hogy dobverőként használja a pálcikákat és ritmust verjen azokkal a vizespoharán – ezért a cselekedetért bármelyik gyerek alapos dorgálást kapna a mamájától.

 

Külképviselet

 

Cím:
3F, No. 97 Jingye 1st Rd., Tachih, Zhongshan District, Taipei - Taiwan 104

Előhívó:
00-8862
Telefon:
8501-1200 (hívható magyar idő szerint: 03.00 - 11.00)
Ügyelet:
00-8869-888-19550
Fax:
8501-1161

 

Irodavezető:
Székely Levente

 

Konzuli ügyekben illetékes munkatárs:
Füle János Róbert

E-mail:
mission.tpe@mfa.gov.hu

 

Taiwan Nagykövetség

Cím:
1088 Budapest Rákóczi út 1-3 /III em.
Telefon:
+36-1-266-2884
Fax:
+36-1-266-4003
Email:
taipeirepoffice@gmail.com

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tajvan_%28sziget%29Taiwan Taiwan Taiwan Taiwan Taiwan   Nemzeti park  Nemzeti park  Sárkány-híd  Taipei  Nap-Hol tó sziklák