Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Dánia

Dánia

Dánia

Időzóna: GMT+1

Főváros: Koppenhága

Terület: 43.094 km2

Népesség: 5.336.394 fő

Népsűrűség: 123 fő/km2

Népcsoportok: dán (97%), német, svéd

Közigazgatási beosztás: 14 kerület és 2 kommüna

Fekvés: Észak-Európa, a Balti- és az Északi-tenger határán, félsziget Németországtól északra.

Országhívószám: 45

Autójelzés: DK

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma: alkotmányos monarchia

Hivatalos nyelv: dán

Beszélt idegen nyelvek: grönlandi (eszkimó dialektussal), német

Vallások: evangélikus (97%), katolikus

Hivatalos pénz: 1 dán korona = 100 öre

Legfontosabb iparágak: élelmiszeripar, fa- és papíripar, cementgyártás, kőolaj-finomítás, hajógyártás, textil- és boripar, gépgyártás, vegyipar.

Vasúthálózat hossza: 3.323 km

Úthálózat hossza: 71.437 km

 

Bevezető:

Dánia, amely Skandinávia legkedélyesebb országa, nemcsak a Lego játék feltalálásáról híres, hanem arról is, hogy a dánok sütik a legfinomabb süteményeket és az ide utazó turisták megkóstolhatják a híres dán söröket is.

 

Környezet, éghajlat:

Dánia kicsi ország, nagyobb része a Jylland-félszigeten terül el. Egyetlen kapcsolata a szárazfölddel a német-dán határ. Nyugaton az Északi-tenger, keleten a Balti-tenger határolja. Északon a Skagerrak és Kattegat szorosok választják el Norvégiától és Svédországtól. Közel 500 szigetet mondhat magáénak, amelyből csupán 100 lakott. Az országnak nincs egyetlen hegye sem, legmagasabb pontja Yding Skovhrj-nál, 173 m-en található. Az évszázadok óta tartó erdőírtás és a túlzott legeltetés következtében Dánia természeti értékei nagy károkat szenvedtek. A táj annyira megváltozott, hogy szinte nincs is olyan patak, amely életben maradna, ha nem táplálnák mesterségesen. Lombhullató erdőit főként tölgy és bükk fák alkotják. Állatvilágáról fontos megemlíteni, hogy több szarvasfajtának ad otthont a terület, valamint, hogy közel 400 féle madár található itt. Dánia legnagyobb összefüggő erdősége a Rold Skov, amely egy 77 négyzetkilométeres erdő. Itt található az ország egyetlen nemzeti parkja, a Rebild Bakker.

Északi fekvéséhez képest az ország éghajlata meglehetősen enyhe, ami a Golf-áramlat hatásának tudható be. Az időjárás május és augusztus között a legkellemesebb, amikor a hőmérséklet elérheti a 25 °C fokot is, a nappalok pedig majdnem 18 órán át tartanak. Leghidegebb téli hónapok a január és a február. Ekkor az átlaghőmérséklet fagypont körül mozog, ami habár hidegnek számít, ezen a szélességi körön az átlagosnál 10 fokkal magasabb.

 

Történelem:

Az északi nomád vadászok a zuzmó- és mohaevő rénszarvasokat követték a jégkorszak utáni Dániába. A rénszarvasok meghallották a hideg észak "hívó szavát", ellentétben a kőkori dánokkal, akik Dániában maradtak, magvakat szórtak a felégetett földekbe, bekerítették a jószágaikat és függőlegesen temették el a halottaikat. A Bronzkortól egészen i.e. 1800-ig kézművesek generációi mesterkedtek, és kereskedelmi utakat építettek ki a tengereken egészen a déli vidékekig a gyönyörű dán termékeket árulva. A vasszerszámok i.e. 500-ig terjedtek el, amelyek nagy mezőgazdasági közösségek létrejöttét tették lehetővé. A jelenlegi Dánia nyelvi és kulturális gyökerei visszakövethetők egészen addig a korig, amikor a térséget elfoglalták a dánok, egy olyan törzs, amelyről úgy gondolják, hogy Svédország déli részéről vándorolt be az időszámításunk szerinti 500 körül.

A 9. évszázad végén a norvég Viking törzsfőnök, Hardegon által vezetett harcosok meghódították a Jutland-félszigetet. A dán monarchia, amely magát a világ legősibbjének tartja, egészen Hardegon fiáig, az idős Gormig nyúlik vissza (így a dán anyáknak nincs problémájuk, amikor el kívánják nevezni a gyermekeiket), aki a 10. évszázad elején létrehozta birodalmát. Grom fia, Harald Bluetooth, fejezte be Dánia meghódítását, felgyorsítva a kereszténység elterjedését. Bluetooth követői, Forkbeard és fiai a faanyagot Angliában szerezték be, az angol-dán monarchiák édes életét élve. Ez vagy fél évszázadon át tartott, de a Viking uralom gyengülésével a Dán Királyság határai visszacsökkentek Dánia mai határaira.

A középkori időszakot árulások, merényletek, ellen-merényletek és gyilkosságok jellemezték. A 14. század végén a feltörekvő dinasztiák összeházasodtak, létrehozva a Kalmar uniót, amely Margarethe királynő alatt Dánia, Norvégia és Svédország egyesülését jelentve elkezdte a többi ország kizsákmányolását. Svédország különösen sokat szenvedett a dán háborúk terheitől, és az unió felbomlott 1523-ban, amikor a svédek megválasztották Gustav Vasa királyukat. Norvégia azonban további háromszáz éven át dán uralom alatt maradt.

A 16. században a Reformáció végigrohant az országon, templomokat égetve és polgárháborút okozva. A harcok 1536-ban végződtek a hatalmas katolikus egyház meggyengülésével és a monarchia által vezetett dán lutheránus egyház létrejöttével. IV. Christian király, aki a 17. század első felében uralkodott, a Svédország ellen vívott szörnyű Harmincéves Háborúba való belépéssel aláásta a híres kereskedelmet és gazdagságot. Dánia földeket, a király pedig az egyik szemét vesztette el. Még nagyobb volt az a veszteség, amelyet az őt követő III. Frederick szenvedett el a svédektől néhány évtizeddel késöbb. Dánia lassan jött helyre ezekből a háborúkból, a polgári fejlődésre és reformokra koncentrálva.

A Napóleoni Háborúk alatt Anglia kétszer támadta meg Koppenhágát, súlyos veszteséget okozva a dán flottának 1801-ben és Koppenhága nagy részét lángba borítva 1807-ben. A svédek kihasználták a meggyengült Dániát, sikeresen kikövetelve azt, hogy Dánia engedje át Norvégiát nekik. A 19. század a nagyra törő franciák uralmát hozta, de az 1830-as évek Dániája a művészetek, a filozófia és az irodalom kulturális forradalmára ébredt. 1849 június 5-én egy dán demokratikus mozgalom elérte az alkotmány elfogadását, amely egy dán alkotmányos monarchia létrejöttét eredményezte. Németország elfoglalta a déli Jutland részén a Schleswig tartományt, miután annak dán és német polgárai felkeltek ezen új alkotmánnyal szemben.

Az I. Világháborúban semleges Dánia megerősítette semlegességét a II. Világháború kitörésekor; de 1940. április 9-én német harcigépek repültek át Koppenhága felett, és Dánia behódolt Németországnak. A dánok bizonyos függetlenséget vívtak ki, de három évvel később a németek véget vetettek ennek és tényleges uralmat vezettek be. Noha Bornholm szigetét keményen bombázták a szovjet csapatok, az ország többi része relatívan érintetlenül került ki a II. Világháborúból. A szociáldemokraták vezetése alatt átfogó jóléti társadalom alakult ki. Dánia még mindig teljeskörű biztonságot ad állampolgárai számára.

Noha Dánia arra szavazott, hogy belép az Európai Közösségbe (most Európai Unió) 1973-ban, a dánok haboztak, hogy támogassák az Európai Unió (EU) kibővítését. Amikor a Maastricht-i Szerződés, amely megteremtette az európai gazdasági- és politikai uniót, 1992 júniusában Dániában ratifikálásra került, a dánok 51% / 49% arányban elutasították azt. A Maastricht-i Szerződés közös nemzetvédelmére és egyetlen valutára vonatkozó előírásai alóli mentesítés után a Dánok kis többséggel elfogadták azt egy második referendumban, 1993 májusában. A dán EGK támogatás továbbra is csekély azon félelmük miatt, hogy elvesztik a helyi irányításukat, az erősebb európai bürokrácia következtében.

Amikor Norvégia megszakította a politikai kapcsolatait Dániával a 19. század elején, a korábbi norvég kolóniák, Izland, Grönland és a Faroe-szigetek dán közigazgatás alatt maradtak. Az 1380 óta a dán uralom alatt álló Izland 1918-ban függetlennek kiáltotta ki magát, noha külpolitikáját még Koppenhágából irányították. Izland 1944-ben lett teljesen független. A Dán Királysághoz tartoznak Grönland és a Faroe-szigetek, de lényegében mindkettő önálló. A Faroe-szigetek 1948 óta, Grönland pedig 1979 óta független. Mivel Dánia felelős azok pénzügyi, védelmi és külügyi feladataiért, mindkét ország két parlamenti képviselőt delegál a Dán Parlamentbe. Dániától eltérően sem Grönland, sem a Faroe-szigetek nem része az EGK-nak.

 

Látnivalók:

 

Koppenhága: 1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér, valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800 m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között.

 

Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95 m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok.

 

Arhus: Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

 

Ribe: Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII. századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

 

Mons Klint: Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128 m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

 

Egeskov Vár: Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. Az "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15 hektáros parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autómúzeum is található itt.

 

Legoland: A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 hektár, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

 

Gasztronómia:

 

Semmi sem jellemzi jobban a dán konyhát, mint a smorrebrod (szó szerint vajas kenyér). A dán konyhára nagy mértékben jellemző a hal, a hús és a burgonya. Jellemző ételük a flaskesteg (ropogósra sült sertéshús), gracad laks (kaporban pácolt füstölt vagy sós lazac édes mustár öntettel tálalva ) és a hvid labskovs (kockára vágott marhahúsból készült pörkölt, amelyet burgonyával, babérlevéllel és borssal együtt főznek). A tartalmas tészta, amit a legtöbb országban Danish-ként ismernek, Dániában a wienerbrod nevet viseli. Dánia Carlsbergi és Tuborgi sörgyárának kitűnő termékei hazánkban is kedveltek.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Dánia legfontosabb eseménye a "100+"zenei fesztivál, amely szinte szünet nélkül zajlik. Mondhatni az összes zenei irányzat kedvelői találnak szórakozást, hiszen jelen vannak a jazz, a rock, a blues, a country, a klasszikus, és még ki tudja mely zene képviselői. Június végén, a nyárközepi estén (Midsummer`s Eve) örömtüzekkel kezdődik meg a fesztiválok időszaka. Néhány híres fesztivál: a Roskilde Festival, Észak-Európa legnagyobb rock fesztiválja, június végén, vagy július elején kerül megrendezésre. A Midtfyns Fesztivál Ringe-ben július elején, ahol a nemzetközi rock, pop, népi és jazz zene képviselői vannak jelen. A koppenhágai Jazz Fesztivált, amely 10 napig tart, július elején tartják. Ez a világ egyik legfontosabb jazz fesztiválja. A koppenhágai Nyári Fesztiválon kamara és klasszikus zenét hallgathat a látogató július utolsó, valamint augusztus első két hetén keresztül. A Tonder Fesztivált augusztus végén rendezik meg.

 

A kilenc napos Arhus Fesztivál idején, amely szeptember első szombatján kezdődik, a város valóságos színpaddá változik, amely helyet ad zenei és drámai előadásoknak, belföldi és külföldi látogatók ezreit vonzza ide minden évben. A program része a Viking Fesztivál, ahol korabeli hajókat, ünnepségeket láthat a nagyközönség, valamint ételeket, italokat kóstolhatnak meg.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Koppenhága Nagykövetség
Cím: Strandvejen 170 2920 Charlottenlund
Előhívó: (45)
Telefon: 39-63-16-88, 39-63-19-29
Ügyelet: 396-316-88
Fax: 39-63-00-52
E-mail: huembcph@teliamail.dk
Honlap: www.hungarianembassy.dk

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Nagykövetség
Cím: 1122 Budapest, Határőr út 37.
Telefon: 355-7320
Fax: 375-3803
E-mail: danishembassy@pronet.hu
Honlap: www.danishembassy.hu

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1nia dánia Dánia Koppenhága dánia dánia dánia dánia dánia dánia dánia dánia dánia dánia dánia