Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Csehország

Csehország

Csehország

Időzóna: GMT+1

Főváros: Prága

Terület: 78.866 km2

Népesség: 10.272.179 fő

Népsűrűség: 131 fő/km2

Népcsoportok: cseh (94,4%), szlovák (3%), moráviai

Közigazgatási beosztás: 73 kerület

Fekvés: Közép Európa, Németországtól délkeletre.

Országhívószám: 420

Autójelzés: CZ

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: cseh

Beszélt idegen nyelvek: cseh, szlovák

Vallások: katolikus (39,2%), protestáns (4,6%), ortodox (3%), egyéb (13.4%)

Hivatalos pénz: 1 cseh korona=100 haler

Legfontosabb iparágak: feldolgozóipar: vas és acélgyártás, alumíniumkohászat, gépgyártás, közlekedésieszköz-gyártás, vegyipar, cementgyártás, üveg- és porcelángyártás, textilipar, bőr- és cipőipar, fa-és papíripar, sörgyártás, egyéb élelmiszer.

Vasúthálózat hossza: 9.440 km

Úthálózat hossza: 127.693 km

 

Bevezető:

1989 óta megnőtt a látogatók száma. Veterán utazókat gyakran hallhatunk panaszkodni, hogy Prága már nem az övék többé. Izgalmas város. Ami pedig a városon kívül található az országban, az kívül esik a megszokott turistaútvonalon, így kevésbé érték negatív hatások.

 

Környezet, éghajlat:

Határos Ausztriával, Németországgal, Lengyelországgal és a Szlovák Köztársasággal. Az ország keleti része Morvaország, a nyugati Bohémia. A Cseh Köztársaság gyönyörű, változatos tájat mondhat magáénak hegyekkel, fennsíkokkal, alföldekkel, barlangokkal, kanyonokkal, tavakkal, gátakkal, stb. Sajnos minél északabbra megyünk, annál nagyobb káros hatása van a savas esőnek, légszennyezésnek.

Az évszázadokon át tartó erdőírtás ellenére a Cseh Köztársaság egyharmadát még mindig erdő borítja. A legtöbb érintetlen erdő megművelhetetlen hegyvidéki területen van. 1.400 m fölött nincs más, csak fű, zuzmó, cserje.

Az ország nagy részére a nedves kontinentális éghajlat jellemző. A nyár meleg, gyakoriak a nyári záporok. A tél csapadékos és hideg. Legmelegebb hónap a július, leghidegebb a január. Decembertől februárig a hőmérséklet fagypont alá süllyed még az alföldeken is, a hegyekben pedig kifejezetten zord az idő. Nincs "száraz évszak". A hosszú, forró nyáron jellemzőek a záporok, zivatarok, a tél 40-100 hóeséses nappal jár (hegyekben 130), valamint köddel az alföldeken.

 

Látnivalók:

 

Prága: elsődleges vonzereje fizikai arculata. A belváros maga 900 év építészetét bemutató múzeum - román, gótikus, reneszánsz, barokk stílusú épületeivel -, amelyeken nem fedezhetők fel a XX. század nyomai. A történelmi városrész négy kisebb részegysége: az Óváros, az Újváros, a Kisoldal, és a Vár. A belvárosi utcahálózat központja a Staromestske nám estí (Óvárosi tér). A teret gótikus házak, reneszánsz, barokk paloták, jelentős templomok szegélyezik. Az Óvárost délről és keletről a tőle nagyobb Újváros fogja körül. Eredete ennek is a középkorra nyúlik vissza. Itt főként kávézók, múzeumok, üzletek találhatók. Prága fontos szórakoztató központ is.

 

Kutna Hora: 1996 óta a világörökség része. Valamikor Prága után Bohémia második legfontosabb városa volt. Ennek oka, hogy a város alatt gazdag ezüstbányát fedeztek fel. Találunk itt kávézókat, katedrálisokat, s nem csoda, ha magunkban Prágával hasonlítjuk össze. Festői szépségében vetekszik Prágával, de lakói barátságosabbak, árai pedig alacsonyabbak. A történelmi központ kis területre koncentrálódik, gyalogosan bejárható. A gótikus Nagyboldogasszony Templom, a Szt. Barbara Katedrális és még több vallási építmény elégíti ki a kultúra utáni vágyakat. A város bányászata iránt érdeklődők látogassanak el a bányászmúzeumba.

 

Karlovy Vary: Meleg gyógyforrásaival világhírű fürdőhely. 12 hasznosított (a város ui. több, mint 83 forrással dicsekedhet) melegvizű forrásában 40 féle kémiai anyag található, amelyeket gyógyászati célokra használnak. A városban a légkör Viktória korabeli. Elegáns oszlopsorok és körutak egészítik ki a rengeteg békés sétáló utcát és parkot.

 

Krivoklat: Már az oda út különleges látványt nyújt azoknak, akik értékelik a fennmaradt természeti szépségeket. A Vár a XIII. században épült királyi vadász szálláshelynek. Találunk itt egy későgótikus kápolnát, börtönt, kínzókamrát. A vadászat megszűnt, a terület védett. Túrázók figyelmébe ajánljuk azt a 18 km-es túraútvonalat, amely mentén láthatjuk Nezabudice Sziklát, Nezabudice falut, és Tyrov-ot, a XIII. századból származó francia stílusú várat.

 

Moravian Karst: Gyönyörű, sűrű erdőkkel tarkított festői táj Brno-tól északra. Közel 400 barlangja a Punkva folyó munkájának eredménye.

 

Moravske Slovacko Régió: A népművészetek, népi hagyományok kedvelőinek sok csemegével szolgál a hely. Különösen meleg hangulatát nemcsak éghajlatának, hanem az itt élők barátságos és egyedi vérmérsékletének köszönheti. Az eredmény egy rendkívüli kis szigete a hagyománynak mind beszédben, öltözködésben, mind építkezésben és díszítésben. Ezenkívül minden évben fesztiválokat is rendeznek itt.

 

Gasztronómia:

A cseh konyha lényegében olyan, mint a közép-európai. Érezhetőek a német, magyar és lengyel konyhaművészet hatásai. A hús rendkívül jellemző alkotóeleme az ételeknek, amit hatalmas adag körettel és tartalmas szósszal fogyasztanak. Jellegzetes ízesítők a köménymag, bacon-szalonna, és a só.

 

Ünnepek, rendezvények:

Gyakorlatilag minden nap egy szentnek a napja. Prágában április 30. a boszorkányégetés napja. Manapság az boszorkányok elégetése helyett az örömtüzek körül egész éjszaka folyik az ünneplés a Kampa-szigeten és a külvárosi területeken. Az év hátra lévő részében főként kulturális fesztiválok kerülnek megrendezésre. Áprilisban és májusban Prágában a Nemzetközi Zenei Fesztivál, a Prágai Nemzetközi Könyv Fesztivál szintén májusban, a Mozart Fesztivál szeptemberben. A Karácsony és Szilveszter közötti időszakban Prágán kívül csendessé válik az ország. Oda azonban turisták tömege árad, hogy egy gyors, tomboló szabadság élményével gazdagodjon.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Prága Nagykövetség
Cím: Ceskomalínská 20. 160 00 Praha 6
Előhívó: (420)(2)
Telefon: 33-32-44-54
Ügyelet: 33-32-03-93
Fax: 33-32-21-04
E-mail: huembprg@vol.cz

 

Prága Konzuli Hivatal
Cím: Ul. Ceskomalinska 20.60 00 Praha 6
Előhívó: (420)(2)
Telefon: 33-32-35-84
Ügyelet: 33-32-03-93
Fax: 33-32-21-03
E-mail: huembprg@vol.cz

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Nagykövetség
Cím: 1064 Budapest, Rózsa u. 61.
Telefon: 351-0539, 352-1822
Fax: 351-9189

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csehorsz%C3%A1gCsehország,Prága,Károly-híd Proko Prága Brno MotoGP Brno MotoGP Csehország,knédli  Prága Prága  Prága  Prága  Brno  Brno Csehország Csehország Kutna Hora Kutna Hora Telc Proko Prága Proko Prága Proko Prága Proko Prága