Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus
Letöltés (PDF)

VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2020.12.01 15:44
Főoldal » Képgaléria » Burma

Burma

Burma

Főváros: Rangoon (Yangon)

Terület: 678.500 km2

Népesség: 41.734.853 fő

Államforma: államszövetség

Hivatalos pénz: Mianmari kjap (MMK)

1 kyat = 100 pya

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

 

A helyi árakról az alábbi linken keresztül tud tájékozódni:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Yangon?displayCurrency=HUF

 

Bevezető:

Myanmar hosszú ideje a diktátorok, lázadók és gerillák földje, és a Nyugat szemében az elnyomás és a rabszolgamunka szimbóluma. Az ország vezetése nem engedte, hogy demokratikusan választott kormány vegye át a hatalmat és bebörtönözte az azóta Nobel békedíjas demokratikus vezetőt, Aung San Suu Kyi-t. Mindez az ország nemzetközi elszigetelődéséhez vezetett. Myanmar most a délkelet-ázsiai országokkal próbál gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, akik inkább a "konstruktív megközelítést" választják a szankciók helyett. Eközben tűzszünetet sikerült kötnie kilenc, kormányellenes lázadó csoporttal, a Karen gerillákat gyakorlatilag megsemmisítették, és a drogbáróval, Khun Sa-val is lecsendesedni látszanak az összetűzések.

 

Myanmar messze nem a legegyszerűbben vagy legkényelmesebben beutazható ázsiai ország, ám van itt néhány igazán varázslatos hely. Az emberek rendkívül kedvesek. Hangulata, mellyel mintha kivonta volna magát a 20. század rendjéből, igen bizarr, Orwell-i társadalmat idéz. Politikájának eredményeként az egyik legkevesebb nyugati hatással bíró ország a világon.

 

Környezet, éghajlat:

Myanmar határos Thaifölddel, Laosszal, Kínával, Indiával és Bangladessel. Délről a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger övezik. Az ország középső részét széles folyók és tágas síkságok jellemzik, a fő folyó az Ayeyarwady (régebben Irrawaddy) 1.600 km-en hajózható, és árterei jelentik az ország mezőgazdaságának alapját. A thai határ mentén hegyek emelkednek, melyek északon találkoznak a Himalája keleti nyúlványaival. Legmagasabb pontja a Hkakabo Razi (5.881 m) a Myanmar-Tibet határnál. Ez egyben Délkelet-Ázsia legmagasabb csúcsa.

 

Három különböző évszak van az országban: a hűvös, száraz tél novembertől februárig, a kellemetlenül meleg nyár márciustól májusig, és a nedves, párás monszun májustól októberig.

 

Látnivalók:

Yangon (Rangoon): Yangon az ország déli részén, a Yangon-folyó termékeny deltájánál fekszik, 30 km-re a tengertől. Bár a városban több, mint 4 millióan élnek, mégis úgy tűnik, hogy tele van fákkal, parkokkal (melyek néhol dzsungelnek tűnnek), és így teljesen más hangulatot áraszt, mint a többi ázsiai nagyváros. Éjjel Yangon főutcái megtelnek utcai árusokkal, akik jóízűnek tűnő ételeket és szivarokat árulnak. Ha szemet hunyunk a régi gyarmati épületek lepusztult állapota felett, akkor megállapíthatjuk, hogy ez az egyik legbájosabb ázsiai város.

 

A látnivalók közé tartozik az arannyal borított Shewadagon Paya, a legenda szerint az eredeti stupa Buddha hajára épült. A mai csodálatos épület a 18. században készült, és fantasztikus szoborpark, templom- és pavilon együttesek övezik. Érdemes még megnézni a legendás Strand Hotelt, a hatalmas Buddha szobrot Chaukhatatgyi Paya-n, és a békés Kandawgyi és Inya tavakat. A demokrácia utáni kort idézi a Mártírok Mauzóleuma és Aung San Suu Kyi háza.

 

Mandalay: Ez a nyüzsgő kulturális központ a legburmaibb myanmari város. Ez volt az utolsó főváros a brit hatalomátvétel előtt, és ez az ország második legnagyobb városa. A legfontosabb látnivalók a Shwenandaw Kyaung palota, a Mandalay-hegy csigalépcsőivel, templomaival és gyönyörű panorámájval, valamint az ősi Rakhine Buddha szobor Mahamuni Paya-nál. Mandalay másik jellegzetes vonása a nyüzsgő piac, ahova egész felső Myanmarból érkeznek árusok kézműves termékekkel. A közelben van a négy sivatagi város, Amarapura, Sagaing, Ava és Mingun. Nemcsak ezért érdemes ide ellátogatni, mert csodálatos látnivalókat találunk bennük, hanem már maga az odavezető út is nagyon izgalmas.

 

Bagan: Az Ayeyarwady folyó partján fekvő város mesés pagodáival és templomaival Ázsia egyik csodája. Bagan fénykora a 11. és a 13. század között volt, és rengeteg csodálatos épület épült itt ekkor. Kublai Khan 1287-ben lerombolta a várost, melyet sohasem építettek újjá. Mintegy 5.000 templom van itt, a legérdekesebb az Ananda, a Thatbyinnyu és a Gawdawpalin templom.

 

Bago (Pega): A Mon dinasztia idején Bago egy mesés város volt, alsó Myanmar legfőbb tengeri kikötője és fővárosa. 1757-ben a burmaiak elpusztították, de a 19. században részben újjáépült. Amikor a Bago folyó medervonala megváltozott és elvágta a várost a tengertől, Bago már nem tudta visszanyerni hajdani fényét. Legfőbb látnivalói a Hintha Gone Pagoda és az 55 m hosszú Shwethalyaung Buddha.

 

Gasztronómia:

Az utcai árusoknál könnyebben találunk eredeti burmai ételeket, mint az éttermekben, ahol a kínai és a japán konyha dominál. A burmai menü alapja a rizs. Ehhez sokféle currys nyers zöldség közül választhatunk feltétet, csaknem mindent ngapi-val, szárított, erjesztett rákpasztával ízesítenek. Valószínűleg a kínai teát fogjuk választani a túl erős, túl édes és túl tejes burmai tea helyett. A cukornád szirup nagyon népszerű utcai ital, az alkoholok között pedig a narancs pálinka, a licsi bor, a fehér likőr és a dzsungel likőr dominálnak.

 

Ünnepek, rendezvények:

A fesztiválok itt nagyszabású, szórakoztató események, melyek általában teliholdkor érik el a tetőpontot. Ezeken az ünnepségeken általában piaci hangulat uralkodik, sok utcai árussal és zenével. A Függetlenség napja január 4-én van, ekkor egy hétnapos vásárt rendeznek Yangon-ban. Április közepén van a háromnapos Thingyan vízi fesztivál, ezzel kezdődik a burmai újév. Ez a legforróbb időszak, és ekkor mindenkit nyakon öntenek egy vödör hideg vízzel az utcán. A lányok fiúkat üldöznek az utcán, később teheneket és halakat öltöztetnek fel, és táncoló dobosok rituáléival imádják és szabadítják fel őket. A Fény Ünnepén Buddha mennybe való visszatérését ünneplik, ekkor négy napra lampionok fényében úszik az ország, és a családok áldozatokat mutatnak be a helyi pagodákban.

 

További hasznos információ az országról

 

Időjárás: Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki. Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik.

Vallási és viselkedési kultúra: A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni.

A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.

Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal.

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mianmar

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mianmar-burmaBurma Bagan Rangon irawaddy Burma Burma Burma Bagan Burma Golden Rock Burma Burma Burma Laosz Vietnám Kambodzsa térkép Burma, Sulamani Templom Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Bulgária Burma, Dhammayangyi Templom Burma