Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus
Letöltés (PDF)

VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Utolsó frissítés:
2018.04.20 16:10
Főoldal » Képgaléria » Burma

Burma

Burma

Időzóna: GMT+6,5

 

Főváros: Rangoon (Yangon)

 

Terület: 678.500 km2

 

Népesség: 41.734.853 fő

 

Népsűrűség: 67 fő/km2

 

Népcsoportok: burmai (68%), san (9%), karen (7%), rakin (4%), mon

 

Közigazgatási beosztás: 7 szövetségi állam, 7 körzet

Államforma: államszövetség

 

Fekvés: Ázsia déli részén, az Andamán-tengerrel és a Bengál-öböllel határos, Banglades és Thaiföld között fekszik.

 

Országhívószám: 95

 

Autójelzés: MYA

 

Elektromosság: 230 V, 50 Hz

 

Hivatalos nyelv: burmai

 

Beszélt idegen nyelvek: angol, tamil, hindi, kínai, shan, karen

 

Vallások: buddhista (89%), keresztény, muszlim

 

Hivatalos pénz: 1 kyat = 100 pya

 

Legfontosabb iparágak: faipar, bőripar, húsipar, kőolajfinomítás

 

Vasúthálózat hossza: 3.991 km

 

Úthálózat hossza: 28.200 km

 

Bevezető:

 

Myanmar hosszú ideje a diktátorok, lázadók és gerillák földje, és a Nyugat szemében az elnyomás és a rabszolgamunka szimbóluma. Az ország vezetése nem engedte, hogy demokratikusan választott kormány vegye át a hatalmat és bebörtönözte az azóta Nobel békedíjas demokratikus vezetőt, Aung San Suu Kyi-t. Mindez az ország nemzetközi elszigetelődéséhez vezetett. Myanmar most a délkelet-ázsiai országokkal próbál gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, akik inkább a "konstruktív megközelítést" választják a szankciók helyett. Eközben tűzszünetet sikerült kötnie kilenc, kormányellenes lázadó csoporttal, a Karen gerillákat gyakorlatilag megsemmisítették, és a drogbáróval, Khun Sa-val is lecsendesedni látszanak az összetűzések.

 

Myanmar messze nem a legegyszerűbben vagy legkényelmesebben beutazható ázsiai ország, ám van itt néhány igazán varázslatos hely. Az emberek rendkívül kedvesek. Hangulata, mellyel mintha kivonta volna magát a 20. század rendjéből, igen bizarr, Orwell-i társadalmat idéz. Politikájának eredményeként az egyik legkevesebb nyugati hatással bíró ország a világon.

 

Környezet, éghajlat:

 

Myanmar határos Thaifölddel, Laosszal, Kínával, Indiával és Bangladessel. Délről a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger övezik. Az ország középső részét széles folyók és tágas síkságok jellemzik, a fő folyó az Ayeyarwady (régebben Irrawaddy) 1.600 km-en hajózható, és árterei jelentik az ország mezőgazdaságának alapját. A thai határ mentén hegyek emelkednek, melyek északon találkoznak a Himalája keleti nyúlványaival. Legmagasabb pontja a Hkakabo Razi (5.881 m) a Myanmar-Tibet határnál. Ez egyben Délkelet-Ázsia legmagasabb csúcsa.

 

Három különböző évszak van az országban: a hűvös, száraz tél novembertől februárig, a kellemetlenül meleg nyár márciustól májusig, és a nedves, párás monszun májustól októberig.

 

Látnivalók:

 

Yangon (Rangoon): Yangon az ország déli részén, a Yangon-folyó termékeny deltájánál fekszik, 30 km-re a tengertől. Bár a városban több, mint 4 millióan élnek, mégis úgy tűnik, hogy tele van fákkal, parkokkal (melyek néhol dzsungelnek tűnnek), és így teljesen más hangulatot áraszt, mint a többi ázsiai nagyváros. Éjjel Yangon főutcái megtelnek utcai árusokkal, akik jóízűnek tűnő ételeket és szivarokat árulnak. Ha szemet hunyunk a régi gyarmati épületek lepusztult állapota felett, akkor megállapíthatjuk, hogy ez az egyik legbájosabb ázsiai város.

 

A látnivalók közé tartozik az arannyal borított Shewadagon Paya, a legenda szerint az eredeti stupa Buddha hajára épült. A mai csodálatos épület a 18. században készült, és fantasztikus szoborpark, templom- és pavilon együttesek övezik. Érdemes még megnézni a legendás Strand Hotelt, a hatalmas Buddha szobrot Chaukhatatgyi Paya-n, és a békés Kandawgyi és Inya tavakat. A demokrácia utáni kort idézi a Mártírok Mauzóleuma és Aung San Suu Kyi háza.

 

Mandalay: Ez a nyüzsgő kulturális központ a legburmaibb myanmari város. Ez volt az utolsó főváros a brit hatalomátvétel előtt, és ez az ország második legnagyobb városa. A legfontosabb látnivalók a Shwenandaw Kyaung palota, a Mandalay-hegy csigalépcsőivel, templomaival és gyönyörű panorámájval, valamint az ősi Rakhine Buddha szobor Mahamuni Paya-nál. Mandalay másik jellegzetes vonása a nyüzsgő piac, ahova egész felső Myanmarból érkeznek árusok kézműves termékekkel. A közelben van a négy sivatagi város, Amarapura, Sagaing, Ava és Mingun. Nemcsak ezért érdemes ide ellátogatni, mert csodálatos látnivalókat találunk bennük, hanem már maga az odavezető út is nagyon izgalmas.

 

Bagan: Az Ayeyarwady folyó partján fekvő város mesés pagodáival és templomaival Ázsia egyik csodája. Bagan fénykora a 11. és a 13. század között volt, és rengeteg csodálatos épület épült itt ekkor. Kublai Khan 1287-ben lerombolta a várost, melyet sohasem építettek újjá. Mintegy 5.000 templom van itt, a legérdekesebb az Ananda, a Thatbyinnyu és a Gawdawpalin templom.

 

Bago (Pega): A Mon dinasztia idején Bago egy mesés város volt, alsó Myanmar legfőbb tengeri kikötője és fővárosa. 1757-ben a burmaiak elpusztították, de a 19. században részben újjáépült. Amikor a Bago folyó medervonala megváltozott és elvágta a várost a tengertől, Bago már nem tudta visszanyerni hajdani fényét. Legfőbb látnivalói a Hintha Gone Pagoda és az 55 m hosszú Shwethalyaung Buddha.

 

Gasztronómia:

 

Az utcai árusoknál könnyebben találunk eredeti burmai ételeket, mint az éttermekben, ahol a kínai és a japán konyha dominál. A burmai menü alapja a rizs. Ehhez sokféle currys nyers zöldség közül választhatunk feltétet, csaknem mindent ngapi-val, szárított, erjesztett rákpasztával ízesítenek. Valószínűleg a kínai teát fogjuk választani a túl erős, túl édes és túl tejes burmai tea helyett. A cukornád szirup nagyon népszerű utcai ital, az alkoholok között pedig a narancs pálinka, a licsi bor, a fehér likőr és a dzsungel likőr dominálnak.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

A fesztiválok itt nagyszabású, szórakoztató események, melyek általában teliholdkor érik el a tetőpontot. Ezeken az ünnepségeken általában piaci hangulat uralkodik, sok utcai árussal és zenével. A Függetlenség napja január 4-én van, ekkor egy hétnapos vásárt rendeznek Yangon-ban. Április közepén van a háromnapos Thingyan vízi fesztivál, ezzel kezdődik a burmai újév. Ez a legforróbb időszak, és ekkor mindenkit nyakon öntenek egy vödör hideg vízzel az utcán. A lányok fiúkat üldöznek az utcán, később teheneket és halakat öltöztetnek fel, és táncoló dobosok rituáléival imádják és szabadítják fel őket. A Fény Ünnepén Buddha mennybe való visszatérését ünneplik, ekkor négy napra lampionok fényében úszik az ország, és a családok áldozatokat mutatnak be a helyi pagodákban.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Bangkok Nagykövetség
Cím: Bangkok, 10110 President Park Condominiums 20Floor,
Oak Tower 95, Sukhumvit Soi 24, Sukhumvit Road, Phrakanong
Tel: 66-2-661-1151
Fax. 66-2-661-1153

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/MianmarBurma Burma, Sulamani Templom Burma Burma, Dhammayangyi Templom Bulgária Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Burma Laosz Vietnám Kambodzsa térkép