Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2023.06.09 16:17
Főoldal » Képgaléria » Brazília

Brazília

Brazília

Főváros: Braziliaváros

Terület: 8.511.965 km2

Népesség: 172.860.370 fő

Államforma: szövetségi köztársaság

Pénznem: Brazil Reál (BRL)

1 cruzeiro=100 centavo

Készpénzt legfeljebb 10 000 USD értékben lehet bevinni az országba. A nemzetközi hitelkártyát széles körben elfogadják, hotelbe történő bejelentkezésnél megkövetelik annak bemutatását. Fontos, hogy a hitelkártyát mindig a jelenlétünkben kezeljék, mivel gyakori azok klónozása.

 

A helyi árakról az alábbi linken keresztül tud tájékozódni: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Brasilia?displayCurrency=HUF

 

Természetföldrajzi jellemzők: területének egyharmadát az Amazonas alföldjének trópusi őserdői borítják. Nagyobbik részén a Brazil-Felföld 2000 méteres hegyei és a közéjük zárt fennsíkok terülnek el, amelyeket délkeleten 2000-2500 méter magas hegyvonulatok választanak el a parti síkságtól.

 

Környezet, éghajlat:

Brazília a világ ötödik legnagyobb országa, a dél-amerikai kontinensen terül el. Négy földrajzi régióra oszthatjuk fel az országot. A hosszú Atlanti tengerpart, a Rio Grande do Sul, és Bahia között húzódik. A Planalto Brasileiro felföld a belső területeket uralja, kisebb hegyek és hosszú folyók által tarkított vidék. A Paraguayi-medence csodás erdőknek ad otthont. A negyedik régió az Amazonas medencéje, amelyet a világ legnagyobb folyója, a 6275 km hosszú Amazonas töltött fel évek hosszú sora alatt. A vidék érdekessége még, hogy a világ összes esőerdeinek a 30 %-a itt található, ezért nevezik a területet a Föld tüdejének is .

 

Az ország legnagyobb részén eső, meleg és pára van. Csak a déli területeken figyelhetőek meg a különböző évszakok. A tél júniustól augusztusig tart , ilyenkor a hőmérséklet 15 fok körül van. A nyár decembertől februárig tart, ilyenkor ezeken a területeken óriási hőség és pára uralkodik. Az északkeleti partvidék időjárása annyiban tér el ettől, hogy ez a terület lényegesen szárazabb. Az Amazonas medencében egész évben azonos hőmérséklet és óriási páratartalom uralkodik.

 

Történelem:

A brazíliai indiánok soha nem hoztak létre olyan központosított civilizációt, mint az Inka vagy Maya birodalmak; és kevés bizonyítékot hagytak hátra a régészek számára: néhány edényt, kagylódombokat és csontvázakat. Az indián népesség meglehetősen szétforgácsolt volt és becslések szerint 2-5 millióan éltek azon a területen, amelyet ma Brazíliának nevezünk, amikor a portugálok először odaérkeztek. Ma 200.000-nél kevesebb a számuk, és a többségük a brazíliai őserdők mélyén rejtőzködik.

 

1500-ban Pedro Alvares Cabral kihajózott Lisszabonból, látszólag Indiába, és véletlenül érkezett meg a brazíliai tengerpartra. Néhány történész azt állítja, hogy ez volt kezdetektől fogva a szándéka és igaz, hogy a felfedezést a királynak olyan tényként jelentették, hogy úgy tűnjék, Brazília léte már jól ismert a tengerészek számára. 1531-ben a portugáliai III. Joao király küldött először telepeseket Brazíliába és 1534-ben más európai országok ambícióitól félve, felosztotta a tengerpartot 12 örökös tartományra, amelyet a korona barátainak ajándékozott. A telepesek hamarosan felfedezték, hogy a föld és a klíma ideális a nádcukor termelésére, megoldva a hatalmas munkaerő igényeket az indián népesség rabszolgává tételével. A rabszolgák elfogása és értékesítése lett Brazília legvirágzóbb kereskedelme, és azt a portugál banderiák irányították, akik Sao Paulo-ban születtek indián anyáktól és portugál apáktól. Az indiánokat az őserdőig üldözték, és az 1600-as évek közepére elérték a perui Andok csúcsait. A bármilyen szerződésnél többet érő kizsákmányolásuk biztosította Dél-Amerika hatalmas területét a portugál Brazília számára.

 

A 17. század folyamán afrikai rabszolgákkal helyettesítették az indiánokat az ültetvényeken. Azok kevésbé voltak érzékenyek az európai betegségekkel szemben, és jobban viselték a rabszolgaságot. Quilombos, az elmenekült rabszolgák közösségei, általánossá váltak a gyarmatosítás területein. Azok a mocambos nevű, erdőben rejtőző kis csoportoktól kezdve a Palmeras nevű nagy köztársaságig terjedtek, amelyek a 17.század nagy részében fennmaradtak. Az 1690-es években aranyat fedeztek fel Minas Gerais térségében és elkezdődött az aranyláz. Brazilok és portugálok áramlottak a területre és számtalan rabszolgát hoztak Afrikából a bányák kiaknázására.

 

1807-ben Napóleon serege bevonult Lisszabonba. Két nappal az invázió előtt a portugál régens herceg elhajózott Brazíliába. Megérkezésekor Rio de Janeiro-t a Portugál, Brazil és Algarve Egyesült Királyság fővárosává tette; Brazília lett az egyetlen újvilági gyarmat amely egy európai monarchia székhelyeként szolgált. 1822-ben a régens herceg fia, akire a kormányzás rámaradt, amikor apja visszatért Európába, kihúzta a kardját és elkiáltotta: „ Függetlenség vagy halál?”. Portugália túl gyenge volt ahhoz, hogy a kedvenc fiáért harcoljon, így Brazília egyetlen vércsepp nélkül vált független országgá.

 

A 19.század alatt a kávé lett Brazília legjelentősebb exportja a cukor helyett. Először a kávéültevények rabszolgákat alkalmaztak, de a rabszolgaság 1888-as felszámolásával több ezer európai kivándorló, többnyire olaszok, érkeztek a kávéültetvények, a fazendák megművelésére. 1889-ben a kávé-arisztokrácia által támogatott katonai államcsíny megingatta a Brazil Birodalmat, és a következő 40 évben Brazíliát egy sor katonai és polgári elnök irányította, a fegyveres erők támogatásával.

 

1929-ben a globális gazdasági válság meggyengítette a kávéültetvényesek erejét. Létrejött a Liberális Szövetség nemzeti katonatisztek támogatásával, de amikor elveszítette a választásokat 1930-ban , a hadsereg magához ragadta a a hatalmat a liberális vezető nevében és érdekében, aki Getúlió Vargas néven elnök lett. Vargas, akinek a rezsimét Mussolini és Salazar fasiszta államok inspirálták, dominálta a politikai színhelyet a következő 30 éven át, amíg nem kényszerült a hivatala feladására 1954-ben. Utódja, Juscelino Kubitschek volt Brazília első nagy építője; felépítette Brazíliát, az új fővárost, amelyről azt feltételezte, hogy felgyorsítja a belső országrész fejlődését. Az 1960-as évek elejére az országot hatalmas infláció fenyegette, részben az új főváros építése és részben Fidel Castro kubai győzelme által keltett félelem miatt. Brazília törékeny demokráciáját újból egy katonai államcsíny tette tönkre.

 

Az 1980-as évek közepén a brazíliai gazdasági csoda, melyet nagyban a nemzetközi bankok által adott kölcsönök támogattak, kifulladt és a hadsereg visszaadta a hatalmat a polgári kormánynak. 1989 novemberében voltak először a brazilok olyan szerencsések, hogy megválaszthattak egy népszerű elnököt, Fernando Collor de Mello egykori karate bajnok személyében, Luiz da Silva szocialista jelölt ellenében, egy kis, de biztos különbséggel. Collor úgy lépett hivatalba, hogy megígérte a korrupció elleni harcot és az infláció lecsökkentését, de 1992 végére ez az ember, aki George Bush amerikai elnököt Indiana Johns-ra emlékeztette, kénytelen volt lemondani hivataláról, mert korrupciós vádakkal illették-egy olyan banda vezetésével, amely csalással több, mint 1 milliárd $ összeget vitt el az országból.

 

Itamar Franco elnökhelyettes lett az elnök 1992 decemberében Collor lemondása után, és 1994 novemberében Fernando Cordoso-t választották elnökké. Cordoso jelentősen lecsökkentette az infláció arányát hivatalába lépése óta, de ezt elhalványította a két millió állás elvesztése 1989-96 között és a folyamatos problémák jelentkezése az agrárreformmal kapcsolatban –amelyet most nemzetbiztonsági kérdésnek tekintenek. Egy 1996-os ENSZ jelentés szerint a világ legegyenlőtlenebbül elosztott gazdagsága Brazíliában található.

 

Látnivalók:

Rio de Janeiroban 7 millióan élnek. A Rio jelképét jelentő Corcovado hegy tetejéről csodálatos látvány tárul elénk, ez a legjobb mód arra, hogy az egész várost egyetlen pillanat alatt átlássuk.a Copacabana a világ leghíresebb tengerpartja, 4,5 km hosszúságban fut a tenger mentén , és az összes vízisportot kipróbálhatjuk itt. A partszakasz legsikeresebb, leggazdagabb része Ipanema, de a többi tengerparti terület is közkedvelt, mint például Pepino, Praia Barra da Tijuca, Flamengo, és Aproador. Rio leghíresebb eseménye a fantasztikus karnevál minden februárban, a világ minden tájáról özönlenek ide ilyenkor a turisták, hogy részesei legyenek a fergeteges szambapartinak.

 

Brasilia az ország fővárosa, és egyik legfiatalabb városa. Különlegesen kialakított, mesterséges városképről híres, olyan híres művészek tervezték, mint Oscar Niemeyer, Lucio Costa, és Burle Marx. Fontos kereskedelmi, kulturális és politikai központ.

 

Sao Paolo Dél-Amerika legnagyobb városa, az emigránsok és az etnikai kisebbségek hazája, körülbelül 17 millió ember lakja a megapoliszt. A turistalátványosságok közé tartozik a barokk Teatro Municipal, az Edificio Copan és a 16. századi Patio do Colégio.

 

Az Amazonas medencéje folyók, erdők, és különleges élőlények rendszere. Az erdő rengeteg titkot rejt magában, ezer féle madár, hal, különleges vadállatok és trópusi növények teszik változatossá. A legkedveeltebb kiindulópontja a kirándulásoknak Manaus. A város szimbólumát, a Teatro Amazonas-t, 1896-ban építették Domenico de Angelis tervei alapján. A városból minden nap gyalog-és hajó túrák indulnak, hogy felfedezhessék a turisták az esőerdő titkait.

 

Salvador da Bahia tengerpartjai olyan kellemesek, amilyet csak álmodni lehet. 300 évvel ezelőtt Salvador Brazília legfontosabb, a Portugál Birodalom második legfontosabb városa volt. Az itt rendezett karnevál szintén nagyon látványos, de emellett érdemes felkeresni a Museu Afro Brasileira-t és az Elvador Lacerdát.

 

Az Iguacu-vízesés a Paraná, a Santa Catarina és a Serra do Mar találkozásánál, Brazília, Argentína és Paraguay határán található. A vízesések 3 méter szélesek és kb. 80 méter magasak. A legszebb látványban helikopterről lehet részünk.

 

Gasztronómia:

A helyi konyhaművészetben a rizs és a bab dominál, általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek és kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru valamint babos sült, a feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.

 

Ünnepek, rendezvények:

Brazíliáról elsőként a Riói Karnevál jut mindenki eszébe. Ez a világ legszínpompásabb, leglátványosabb és éppen ezért legismertebb karneválja. 5 napig tart az ünnepség, melyen a 16 legnagyobb szambaiskola képviselői vonulnak fel. Az ország többi városában is látványos ünnepségeket tartanak, de ezek nem vetélkedhetnek a rióival.

 

További hasznos információ az országról

 

Időjárás: Az ország trópusi éghajlatú, de az európai nyár idején egyes térségekben a hajnali és esti hőmérsékletek akár fagypont alá is süllyedhetnek. Az európai tél idején rendkívül heves trópusi esőzésekre kell számítani, melyek gyakran okozhatnak fennakadást a közlekedésben mind az országutakon, mind a városokban.

 

Közlekedés: A tömegközlekedés brazil nagyvárosok központi részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. A metró jegyek a pénztárnál kaphatók. Időszaki bérlet nem vásárolható. A városi és a távolsági közlekedésben a COVID-19 járványhelyzet miatt kötelező az arcmaszk használata.

Az országban elterjed a távolsági buszközlekedés, melynél ajánlott a megbízható nagyobb busztársaságok igénybe vétele. Biztonsági okból semmiképpen se próbáljanak az országban stoppal utazni.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága. Egyes magánkórházak igénybevétele a nemzetközi egészségügyi biztosítási kártyával lehetséges, azonban utazás előtt a biztosítónál tájékozódjanak, hogy melyek ezek a kórházak és milyen módon intézhető a betegfelvétel.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt. Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket bárhol ehetünk, de salátákat csak drágább éttermekben fogyasszunk.

 A sárgaláz 2017 óta tapasztalható nagyobb előfordulása miatt az országba történő belépésnél a sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik. A Brazíliából történő továbbutazásnál a kilépési határállomáson és a nemzetközi repülőtereken ezt szintén kérhetik, ha az úti cél olyan ország, ahol a sárgaláz bevitelét az oltás megkövetelésével igyekeznek megakadályozni. A közép- és dél-amerikai országok ilyeneknek számítanak. Oltás hiányában visszafordítják az utazót.

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Braz%C3%ADlia

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?braziliaBrazília - Cukorsüveghegy Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília Brazília, Rio de Janeiro Brazília, Copacabana Brazília, Copacabana Brazília, Cukorsüveghegy Brazília, Rio de Janeiro Dél-Amerika 6+1 térkép Brazília - tukán Brazília - Paraty Brazília - Iguazu Brazília - Megváltó szobra