Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus
Letöltés (PDF)

VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2020.08.10 16:27
Főoldal » Képgaléria » Bolívia

Bolívia

Bolívia

Időzóna: GMT -4

 

Főváros: La Paz

 

Terület: 1.098.580 km2

 

Népesség: 8.152.620 fő

 

Népsűrűség: 7,4 fő/km2

 

Népcsoportok: kecsua (30%), ajmara (25%), mesztic (30%), fehér (15%)

 

Közigazgatási beosztás: 9 megye

 

Fekvés: Dél-Amerika középső részén, Brazíliától dél-nyugatra fekszik.

 

Országhívószám: 591

 

Autójelzés: BOL

 

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua, ajmara

 

Beszélt idegen nyelvek: kecsua, ajmara, guarani

 

Vallások: katolikus (95%), protestáns (5%)

 

Hivatalos pénz: 1 boliviano = 100 centavo

 

Legfontosabb iparágak: kőolaj-feldolgozás, textilgyártás, élelmiszeripar, dohányipar, kézművesség

 

Vasúthálózat hossza: 3.691 km

 

Úthálózat hossza: 52.216 km

 

Bevezető:

 

Szárazföld által határolva minden oldalról, Bolívia Dél-Amerika Tibetje, a legmagasabban fekvő és legelzártabb köztársaság a kontinensen. A leginkább indián ország is, a lakosság 50%-a tradicionális indián hit és értékek szerint él. Talán Dél-Amerika legszegényebb országa, de a bennszülött kultúra, az antik civilizáció hagyatékai és az Andok magas csúcsai gazdag és izgalmas hellyé változtatják a kalandkedvelő utazó számára.

 

Környezet, éghajlat:

 

Bolívia a töltelék Peru, Paraguay, Argentína, Brazília és Chile szendvicsében. Az ötödik legnagyobb ország a kontinensen, területe nagyobb, mint Franciaországé és Spanyolországé együttesen. Öt nagy tájegységre osztható: a magas fennsíkra, az Altiplanora; a magas hegységek közötti völgyes területre; a Yangusra, mely átmenetet képez a fagyos hegységek és a forró Amazonas esőerdő között; a lakatlan Chacora; és az Amazonas mocsaras, őserdős térségére.

 

A földrajzi különbözőség miatt nincs egységes időjárás. Általában az idő hideg, az esős évszak novembertől márciusig tart. A nagyobb városokban is gyakran fagy télen, míg az Altiplanot pusztító árvizek jellemzik. A száraz évszakban kellemes az idő, bár mivel alig vannak ilyenkor felhők, éjszakára nagyon lehűlhet a vidék. Az alacsonyabban fekvő területek naposak és szárazak, bár számíthatunk egy-egy hűsítő zivatarra.

 

Látnivalók:

 

La Paz: La Paz a világ legmagasabban fekvő fővárosa, 4.000 méterrel a tengerszint fölé építették. A látvány, ami fogad, olyan, mintha egy holdbeli kráterbe érkeztnénk. A helyiek fő gyülekező helye a Iglesia de San Francisco templom előtti tér. Nem messze e szent helytől van a Boszorkányok Piaca, ahol bizarr amulettek, varázsitalok, finoman megmunkált ezüst ékszerek és édességek kaphatók. La Pazban számos múzeum található, a Costumbista Juan de Vargasban képeket láthatunk a városról, a Metales Preciosos Pre-Columbinosban pedig a Kolumbusz előtti idők ezüst, arany és rézművészeinek az alkotásait tekinthetjük meg. Az egész város felett a 60 kilométerre lévő, 6.460 méter magas Illimani csúcs őrködik.

 

A város környékén a Zongo-völgyben jégbarlangok, hegyi tavak és a Huayna Potosí csúcs várja a kirándulókat. Távolabb Tiahuanaco az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye.

 

Titicaca-tó: A világ legmagasabban fekvő, hajózható tava, legnagyobb hosszúsága 233 km, legnagyobb szélessége 97 km. A tavat 36 kisebb sziget pöttyözi, vize kivételesen kristálytiszta és zafírkék színű. A környéken élő indiánok tisztelik a tavat, a Nap és Hold szigetek fontos szerepet töltenek be az inka teremtéstörténetben. A környék központja Copacabana városa, melynek katedrálisai mór stílusban épültek, falai ragyogó fehérek. A város ad otthont a Szűz Mária hetéhez kapcsolódó fesztiváloknak. Suriqui szigete a nádcsónakjairól, míg Kalahuta a kősírtömbjeiről híres.

 

Cochabamba: Egyesek szerint a világ legjobb időjárásával megáldott város, 1574-ben alapították, jelenleg az ország legnagyobb piaca található itt. Gazdag és fejlődő város, de emellett számos történelmi és régészeti látnivalóval szolgál, mint a 400 éves katedrális, a Szent Teréz kolostor vagy a Régészeti Múzeum.

 

Sorata: Ez az álmos kisváros 2.700 méterrel tengerszint felett található egy völgyben, melyet az ország két majdnem legmagasabb csúcsa övez, az Illampú (6.362 m) és az Ancohuma (6.427 m). A hófedte csúcsokkal szemben a völgy gazdag növényzettel rendelkezik. Nem messze innen található a híres Gruta San Pedro barlangtó és barlangrendszer.

 

Tupiza: Bolívia egyik legelragadóbb tája övezi ezt a fiatal várost, mely a hasonló nevű folyó mentén terül el. A várost övező hegyekben számos ritkaság várja az utazót a tisztavizű patakoktól a kaktuszerdőkön át a többszínű sziklákig.

 

Gasztronómia:

 

A legjellegzetesebb étkezések húsból és köretből állnak, ami lehet rizs, krumpli vagy zöldség. Gyakran fűszerezik az ételeket ilajhua-val, ami paradicsomból és erős paprikából készült csípős szósz. Az italok terén a sör és bor jó minőségű, vigyázni csak a helyi chica-val kell - valójában kukoricapálinka, de inkább ipari felhasználásra alkalmas töménysége alapján.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

A vallási ünnepek között felváltva vannak keresztény és indián eredetűek, míg az állami ünnepek többnyire forradalmakhoz vagy csatákhoz kötődnek. A fesztiválok többnyire népzenés, néptáncos felvonulásokból állnak evés-ivással egybekötve, körítésként a helybeliek viselkedése ilyenkor csöppet sem visszafogott. A legfontosabb népünnepélyek között szerepel természetesen a karnevál (legjobb Oruroban), Szűz Mária hete a Titicaca-tónál február elején, Jézus Krisztus erejének ünnepe La Pazban május-júniusban, és a Függetlenség Napja országszerte augusztus 6-án.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Santiago de Chile Nagykövetség
Cím: Los Leones 2279 Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (56)(2)
Telefon: 274-22-10, 204-79-77, 204-93-68
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-12-27
E-mail: huembstg@entelchile.net

 

Magyarországi képviselet:

 

Bécs Nagykövetség
Cím: A-1010 Bécs, Stadiongasse 6-8
Előhívó: 43-1
Telefon: 408-4249, 406-4446, 405-7146
Fax: 408-8303
E-mail: embcolviena@aon.at
Konzuli osztály: 408-4132

 

Budapest Konzuli Képviselet
Cím: 1121 Budapest, Szilágyi Dezső tér 7.
Telefon: 214-7551
Fax: 488-7950
E-mail: consulbolivia@telnet.hu

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%ADviaBolívia Láma Kislány lámával Sósivatag Chile-Bolívia-Patagónia térkép Bolívia, Hold-völgy Bolívia, La Paz Bolívia, Uyuni sósivatag oszlopkaktuszokkal Bolívia, Uyuni sósivatag Bolívia, Salar de Uyuni Bolívia, Potosí, Andok Bolívia, La Paz - Hold völgye Bolívia alpaka Lámák