Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2023.06.09 16:17
Főoldal » Képgaléria » Bhután

Bhután

Bhután

Bhután Ázsiában, India és Kína tibeti régiója által közrefogott ország, amely a Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el. Területe kb. Magyarország felét teszi ki.

Óind eredetű nevét („szélen fekvő ország”) Tibet-határvidéki elhelyezkedésének köszönheti. Felszínének nagy része magas hegyvidék, déli része alacsonyabb, medencékkel tagolt, erdős dombvidék.

Földünk egyik legelzártabb országa. Soha nem gyarmatosították a történelem során.

Fővárosa: Timpu

Államformája: monarchia

Népessége: 807 610 fő (2017)

Területe: 47 000 km²

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bhut%C3%A1n

 

További hasznos információ az országról

Közegészségügy, egészségügyi helyzet:A fővároson kívül csak alapvető orvosi ellátás biztosított. Előfordul hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzöttség), Hepatitis B (közepes fertőzöttség). Veszettség ellen is érdemes védekezni bizonyos területekre utazóknak. Sárgaláznál kötelező az oltás, ha fertőzött országokból érkezik vagy országon utazik át valaki. Bhután déli határa menti alacsonyabb területeken nagy a malária fertőzés kockázata, az óvintézkedéseket meg kell tenni. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források víz, jég, nem főzött zöldségfélék elkerülése érdekében. Általában javasolt, hogy az utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek, különös tekintettel a megfelelő kiegészítő biztosításokra Bhutánba tervezett tevékenységre. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Országos Epidemiológiai Intézet oldalán.

 

Pénz: Hivatalos pénzneme a bhutáni ngultrum (BTN). Az ország minden nagyobb városában található bankautomata, mely a Visa és MasterCard-ot elfogadja, a legtöbb szállodában, kézműves boltban használhatók a kártyák.

 

Az árakról az alábbi linken tud tájékozódni: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Thimphu-Bhutan?displayCurrency=HUF

 

Dohánytermékek, technikai eszközök:A dohánytermékekkel való kereskedés tilos Bhutánban. Az országba 200 szál cigaretta vihető be, a pénzforgalmi adó- és behozatali vám 200%-os. A dohány-csempészet akár 3 év börtönbüntetéssel is járhat. Tilos a dohányzás a szállodákban, éttermekben és bárokban.

Személyi számítógépek, mobiltelefonok, kamerák vagy bármilyen más elektronikus eszköz bevitelét az országba belépéskor regisztrálni szükséges a határátkelőhelyen. Az országból történő régiségek kivitelét szigorúan ellenőrzik.

Éghajlata: Az éghajlat nagyon függ a magasságtól. Az északi magas hegységekben a sarkvidékire emlékeztető magashegyi éghajlat uralkodik. Dél felé haladva - és ereszkedve lefelé - az éghajlat egyre melegebb. A központi hegyvidék éghajlata mérsékelt, a déli síkságé szubtrópusi. A csapadékmennyiség nyugatról kelet felé haladva csökken. A monszun a nyári hónapokra jellemző; az ország több csapadékot kap, mint a himalájai régió többi része. Egyes helyeken évente 5500 mm csapadék esik.

 

Közlekedés:Két repülőtér üzemel az országban, van saját légitársaság, úthálózata fejletlen.

 

Földrajzi jellemzők: A Bhutáni Királyság Ázsia délkeleti részén fekvő ország; a Himalájától keletre helyezkedik el. Földünk egyik legelzártabb országa. Területe 38 ezer négyzetkilométer. Felszínének nagy része magas hegyvidék, déli része alacsonyabb, medencékkel tagolt, erdős dombvidék. Az ország északi határán a Himalája főlánca húzódik, 7000 méter feletti csúcsokkal. Bhután legmagasabb hegycsúcsa a Gangkhar Puensum, 7570 méterrel. Ettől délre, Bhután központi részén középhegység alakult ki, 1500-2700 m körüli csúcsmagasságokkal. Még délebbre haladva a Shivalik-dombságot találjuk. A csúcsmagasságok 1500 m körüliek. A dombvidék lábánál a Duars nevű síkság van. Ennek nagyobb része Indiához tartozik, Bhutánhoz csak egy 10–15 km széles sáv. Dzsungel vagy szavanna fedi. Az éghajlat nagyban függ a magasságtól. Az északi magas hegységekben a sarkvidékire emlékeztető magashegyi éghajlat uralkodik. A központi hegyvidék éghajlata mérsékelt, a déli síkságé szubtrópusi. A monszun a nyári hónapokra jellemző; az ország több csapadékot kap, mint a himalájai régió többi része. Egyes helyeken évente 5500 mm csapadék esik.

 

Kultúra, sajtó: 1999-ben a kormányzat feloldotta a televízióadások és az internetszolgáltatás tilalmát, így Bhután lett az egyik utolsó ország, ahol megkezdték tévéadás sugározását. Televíziós beszédében a király ezt a lépést Bhután modernizációja kritikus lépésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a nemzeti „összboldogsághoz” (gross national happiness – Bhután az egyetlen ország, amely ezt méri). Figyelmeztetett azonban, hogy a televízió alá is áshatja a hagyományos bhutáni értékeket. Ezt a lépést Bhutánban sokan értékelték úgy, hogy rossz útra lépett az ország. Ma az internethasználók aránya 41,8 százalék. 5 magánkézben lévő rádióállomás működik.

 

Gazdasága: Bhután gazdasága a vízenergiára, mezőgazdaságra és erdészetre épül, ez utóbbi kettő ad munkát a lakosság több mint felének. Mivel az ország területének szinte teljes egésze hegység/magashegység, az infrastruktúra megteremtése rendkívül nehéz. Ebből következően az ipar rendkívül fejletlen, elsősorban kézműves ipari tevékenység.

A gazdaság sok szállal kötődik Indiához, legnagyobb exportcikküknek (villamos energia) is jelenleg kizárólag India a felhasználója, bár folynak a tárgyalások jövőbeni bangladesi energiaszállításokról is. Bhután elméleti vízenergia kapacitását 24.000MW-ra becsülik, amelyből jelenleg az ország csak 6,5%-ot aknáz ki. Több nagy projekt is folyamatban van (indiai segítséggel és tőkéből), hogy 2020-ra elérjék a 10.000 MW-os termelést. Ezek a beruházások azonban komoly késedelemben vannak a rendkívül nagy kihívást jelentő domborzati viszonyok miatt.

Az ország teljes GDP-je USD 2,21 milliárd, egy főre USD 8.200. A teljes GDP 16,4%-a származik a mezőgazdaságból, 42,2%-a szolgáltatásokból, és – köszönhetően a vízenergiának – kiemelkedően magas az ipar részaránya: 41,4%. Bhután a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, az elmúlt két évben 6% feletti volt a növekedés, és az épülőben levő energiaberuházásoknak köszönhetően 2017-2020 között 10% feletti növekedést prognosztizálnak.

 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?bhutan

https://delhi.mfa.gov.hu/page/bhutanBhután - Tigris Fészke Bhután - Tigris Fészke Bhután Bhután Bhután Bhután Bhután Bhután Bhután Bhután