Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2023.06.09 16:17
Főoldal » Képgaléria » Albánia

Albánia

Albánia

Albánia Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Északon Montenegró (172 km), északkeleten Koszovó (annak teljes elismertsége hiányában Szerbia) (112 km), keleten Észak-Macedónia (151 km), délkeleten és délen Görögország (282 km), délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja. Partvonalának teljes hossza 362 km.

Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezen kívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be.

Fővárosa: Tirana

Államformája: köztársaság

Hivatalos nyelve: albán

Népessége: 3 020 209 fő (2014)

Területe: 28 748 km²

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alb%C3%A1nia

 

További hasznos információ az országról 

 

Pénznem: Albán Lek (ALL)
Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

 

Árakról bővebben az alábbi linken tud tájékozódni:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Albania&displayCurrency=HUF

 

Időjárás: A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést. 

 

Közlekedés: A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába, ahol a Durres – Kukes – Morine szakasz útdíj fizetése mellett vehető igénybe (Tarifák: motorkerékpár ~2,5 EUR; személyautó: ~5 EUR; busz ~11,2 EUR; tehergépjármű ~16,2-22,5 EUR).  Az elmúlt években rengeteg új út épült, de a közlekedést a mellékutakon még mindig gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken másodrendűnek jelzett utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak). A nagykövetség kérésre felvilágosítással szolgál.

A helyi vonatok lassúak és rendkívül alacsony komfortfokozatúak. Személyforgalom jelenleg csak a Shkodra-Durres-Vlore szakaszon folyik. A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. Felhívjuk a figyelmet az albán rendőrség legújabb gyakorlatára: magasabb fokú közlekedési szabálysértés esetén – a pénzbüntetésen kívül – a külfölditől vezetői engedélyét bizonyos időre (pl. egy hónap) bevonják. A vezetői engedélyt ezt követően megküldik a magyar kiállító hatóságnak, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat, így az érintett hosszabb ideig vezetői engedély nélkül maradhat.

Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Albániában az állami egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban elérhetők. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

 

Legfontosabb segélyhívó számok:
Mentők: 127 
Tűzoltók: 128 
Rendőrség: 129

 

Egyéb tudnivalók:

Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott. A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.

Az élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsokAlbánia, Tirana Albánia,Tirana, a főtéren Szkander bég szobra Berat duna mente Albánia, Rozafa vára Albánia szilveszter Albánia, Skodra Albánia, Kruje Albánia, Gjirokastra Albánia, Shengjin tengerpart Albánia,Tirana,Ethem Bey mecset és az óratorony Albánia,Rozafa vára Albánia, Shkodra, muzulmán mecset a naplementében Albánia,Berat, az Albánia 1 Albánia 2 Albánia 3 Albánia 4 Albánia 5 Algéria, Sétif Albánia 11 nap térkép népviselet Albánia Berat Butrint Korce Gjirokastro Tirana Albán tengerpart Rozafa Rozafa csaroda templom belülről vasút kalocsai hímzés Szent Márk templom Szt. Márk templom Ökocentrum-Madártávlat Pécs-Ókeresztény sírkamra Pécs-Dzsámi Zsolnay Negyed-Pécs Albánia, Kék szem forrás Albánia, Butrint Albánia, Apollonia Albánia, Ohridi tó Albánia, Berat Albánia, Rozafa vára Albánia szilveszter Albánia szilveszter Albánia szilveszter Albánia szilveszter Albánia szilveszter Albánia szilveszter Albánia szilveszter