Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.08.16 15:56
Főoldal » Képgaléria » Németország

Németország

Németország

Időzóna: közép európai idő + 1  óra

Főváros: Berlin

Terület: 357.021 km2

Népesség: 82.797.408 fő

Népsűrűség: 230 fő/km2

Népcsoportok: német (93%), török (2%), délszláv (1%), olasz, görög

Közigazgatási beosztás: 16 szövetségi állam

Fekvés: Közép-Európa, a Balti- és az Északi-tenger határolja, Hollandia és Lengyelország között fekszik, Dániától délre.

Országhívószám: 49

Autójelzés: D

Államforma: demokratikus parlamenti szövetségi köztársaság

Hivatalos nyelv: német

Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Vallások: katolikus (42%), protestáns (40%)

 

Környezet, éghajlat:

Területének északi részén fekvő síksága Hollandia és Lengyelország között terül el, s súrolja Dánia déli részét. Az iparosodott középső terület Belgiummal és Luxemburggal nyugaton, a Cseh Köztársasággal keleten határos. Déli részének szomszédjai pedig Franciaország, Svájc, és Ausztria. Mivel fejlett az ipara és nagy a népsűrűsége, a természet csodálóinak nem éppen a Paradicsom. Az ország területének több, mint egyharmada művelt, s nem utazhazunk hosszú ideig anélkül, hogy ne érkezzünk egy városba. Nincs nagy vadvilága, s az erdők többsége is, csakúgy mint minden, szervezett. Jó időre számíthatunk május és október között. Az ősz nagyon kellemes nyaralást ígér. A tél csapadékos, főként délen, de a hó a hegyvidékek kivételével nem marad meg sokáig.

Történelem:

Németország hullámvölgyekkel teli történelme visszanyúlik abba az időkbe, amikor mindegyikünk ősének, a Neandervölgyi Ősembernek a csontvázát megtalálták a Düsseldorf melletti Neander-völgyben. Valamennyi európai nagy uralkodóház a nyomait visszakövetheti Németországba. Különböző erősségű ellenállással találták magukat szembe a római légiók (a Krisztus előtti 50-től az 5. évszázadig), a frank hódító, Charlemagne (egészen a 9. évszázadig), és Ottó a Nagy Szent Római Birodalom vezére (a 10. század végén). Mire a Bécsből uralkodó Habsburg ház átvette az uralmat a 13. században, az ország a vidéki nemesek által vezetett, németül beszélő államok halmaza lett.

A Habsburgok küzdelme egészen a borzasztó Harmincéves Háborúig (1618-48) tartott, melyet az állandó vallási és nacionalista konfliktusok váltottak ki. Európa vergődése 1517-ben kezdodött, amikor Luther Martin kiszegezte Wittenburgban a helyi temploma ajtajára a 95 pontból álló javaslatát az egyház megreformálására. Véres öldöklés után sikerült a dolog rendezése és a jogok biztosítása mind a protestánsok és a katolikusok számára. Németország eközben elveszette népessége egy harmadát. A helyi hercegek teljes függetlenséggel bírtak több, mint 300 megyében, mely megkönnyítette Napóleon dolgát a 19. század elején. A franciáknak soha nem sikerült legyőzni Poroszországot, amely a német ellenállás központjává vált. A poroszok voltak azok, akik azt az 1813-as háborút vezették, amely véget vetett Napóleon Németországgal kapcsolatos vágyainak a lipcsei döntő jelentoségű csatában. 1866-ban Bismarck Ottó, Poroszország kancellárja, bekebelezte Németország nagy részét, amely megerősítette a helyzetét, mint Európa legnagyobb hatalma, amely 1871-ben végleges győzelmet aratott Franciaország felett. I. Wilhelm porosz királyt császárrá nevezték ki és az egyesült Németország első ízben lett világhatalom.

II. Wilhelm, aki Németországot bevezette az I. Világháborúba, 1890-ben bocsátotta el Bismarckot, amikor Hollandia elfoglalása után rá kellett jönnie, hogy a bevonulás nem ért véget a parádékkal. Németországnak harcolnia kellett a polgári engedetlenséggel és olyan megalázó békét kellett kötnie, amely a Weimari Köztársaság létrejöttét eredményezte. Ekkor jött Adolf Hitler, egy osztrák semmittevő és német háborús veterán, aki képes volt az általános elégedetlenséget őrületté változtatni. 1933-ban Német Nemzeti Szocialista (vagy Náci) Pártja átvette a Németország feletti végleges hatalmat. A szélsőséges katonai költekezés és a határkiigazítás utat engedett a közvetlen agressziónak, a II. Világháborúnak és Holocaust rémületének. Még a németeket is meglepte a kezdeti invázióiknak a sikere, de 1943-ra a súlyos veszteségek megteremtették az alapját az 1945-ös feltétel nélküli kapitulációnak.

A háború utáni Németországot felosztották a Szövetségesek, Nagy-Británia, Franciaország és az USA között, amely az ország nyugati részét a Német Szövetségi Köztársasággá történő konszolidálásához vezetett, illetve a szovjet zónára, ahol létrejött a kommunista Német Demokratikus Köztársaság. A felosztás ezen formája Berlinben is megismétlődött. Nyugat-Németország jelentős segítséget kapott az amerikai tőke formájában, sok munkaerőt vonzva a keleti rész nyomorúságos területeiről, amikor egy hirtelen ötlet alapján felépítettek egy falat Nyugat Berlin körül és a határ többi részén. A Hidegháború fészke Berlinben volt található. A következő 25 évben Nyugat-Németország a világ legvirágzóbb nemzetévé vált, miközben ennek kommunista társa szenvedett. A kommunizmus kelet-európai összeomlása a berlini fal megnyitását eredményezte. A Berlini Fal esetében 1989-ben ez volt a világ legszebb eseménye.

1990-ben végre egyesült a megosztott ország.

Németország tizenhat tartományra tagolódik. Ezek közül tizenhárom szövetségi állam (Bundesländer, egyes száma Bundesland) és három város.

Tartomány

Német elnevezés

Főváros

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg

Stuttgart

Bajorország

Freistaat Bayern

München

Berlin

Berlin

Berlin

Brandenburg

Brandenburg

Potsdam

Bréma

Bremen

Bréma (Bremen)

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Hessen

Hessen

Wiesbaden

Mecklenburg-Előpomeránia

Mecklenburg-Vorpommern

Schwerin

Alsó-Szászország

Niedersachsen

Hannover

Észak-Rajna–Vesztfália

Nordrhein-Westfalen

Düsseldorf

Rajna-Pfalz

Rheinland-Pfalz

Mainz

Saarland

Saarland

Saarbrücken

Szászország

Freistaat Sachsen

Drezda (Dresden)

Szász-Anhalt

Sachsen-Anhalt

Magdeburg

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein

Kiel

Türingia

Freistaat Thüringen

Erfurt

Az államok további 438 kerületre oszlanak.

Gasztronómia:

Igazi "húst krumplival" kedvelő ország. Habár kezdenek elterjedni a vegetáriánus, vagy egészséges ételeket készítő éttermek, jobb, ha nem számolgatjuk a kalóriákat, amíg itt vagyunk, hasonlóan hazánkhoz. A reggeli náluk is igen gazdag: zsemle, sonka, sajt, felvágott, kávé és tea. Az ebéd a főétkezés. A vacsora könnyebb, bár így is jelenthet kolbászt szafttal.
Nemzeti italuk a sör. Októberben meglátogathatjuk Münchenben a sörfesztivált.
A folyamatos technikai fejlődés és modernizáció ellenére a németek ragaszkodnak hagyományaikhoz, s gondosan őrizgetik, életben tartják.

 

Ünnepek, rendezvények:

Az aratási ünnepségtől az opera gálákig, a németek mindent kihasználnak, hogy ünnepelhessenek. A téli fesztivál több színhelyen van jelen: Cologne, München, Mainz. Néhány város csupán egy-egy zeneszerzőt ünnepel, gondoljunk csak a Türingiai Bach Fesztiválra márciusban, vagy a Bayreuthi Wagner Fesztiválra júliusban. Rendkívül népszerűek a Jazz Fesztiválok: márciusban Frankfurtban, áprilisban Stuttgartban, októberben Berlinben. Októberben ne hagyjuk ki a Müncheni Sör Fesztivált.
A karácsony igazi családi ünnep különösképp Münchenben, Nürnbergben, Essenben és Heidelbergben.

 

Magyarország helyi képviselete:

Berlin Nagykövetség
Cím: Unter den Linden 76
10117 Berlin
Előhívó: (49)(30)
Telefon: 203-100
Ügyelet: 203-10-140
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Peisch Sándor
fax 229-13-14
e-mail info@ungarische-botschaft.de
Honlap: www.ungarische-botschaft.de

 

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1014 Budapest, Úri utca 64-66.
Előhívó: 0036-1
Telefon: 4883500
Fax: 4883505
E-mail: info@deutschebotschaft-budapest.hu
Honlap: www.deutschebotschaft-budapest.hu

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1gNémetország, Kufstein vára Németország, Bamberg Proko Bajorország Németország Németország Hamburg Berlin Drezda Lipcse Németország, Fraueninsel Németország, Herreninsel Németország, Herreninsel Németország, München Németország, Chiemsee Németország, München Németország, München Németország, Chiemsee Németország, Bamberg Németország, Pilsner Proko Bajorország Proko Bajorország Proko Bajorország