Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Bulgária

Bulgária

Bulgária

Főváros: Szófia

Terület: 110.912 km2

Népesség: 7.796.694 fő

Államforma: köztársaság

Hivatalos pénz: 1 leva = 100 sztotinka

 

A helyi árakról az alábbi linken keresztül tud tájékozódni:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Sofia?displayCurrency=HUF

 

Bevezető:

Bulgáriában a kapitalista átmenet nem igazán volt zökkenőmentes. Az országban gazdasági és szociális káosz uralkodik. A zavarosban halászók óriási pénzeket keresnek, miközben az átalakulás vesztesei egyre nagyobb nyomorba süllyednek. Ha azt látjuk az utcán, hogy emberek szedik fel a telefonvezetékeket, nehogy azt higgyük, hogy a telekommunikácós rendszer fejlesztésén dolgoznak. Egyszerűen lopják a rezet, hogy valahogyan megéljenek.

 

A viszonylagos olcsóság az ide érkező turisták számára nagyon kedvező, a síterepek és a tengerpart nevetségesen olcsó a fejlettebb országokhoz képest. Badarság kihagyni ezt az országot, a kisebb kellemetlenségeket, amelyek sajnos előfordulhatnak, tökéletesen kompenzálja az, hogy nagyon kevés pénzért csodálatos bizánci és római romokat, középkori kolostorokat, templomokat, mecseteket találhatunk, hosszú, homokos tengerpartokon sütkérezhetünk, és a kávéházak teraszain mesés kávét ihatunk.

 

Környezet, éghajlat:

Bulgária Európa és Ázsia, kelet és nyugat találkozásánál fekszik. Rendkívül változatos felszíni formák találhatók az országban, óriási kiterjedésű alföld van a Duna mentén, 2000 méter feletti csúcsok az ország belsejében, a tengerparti területeken pedig gyönyörűen keveredve hegyek és síkságok váltják egymást. Sajnos az ország elmaradottsága miatt a gyönyörű területek és az igen értékes élővilág védelme nem megoldott, számos ritka állat- és növényfajtát kipusztulás fenyeget. Állandó fenyegetést jelent a Kozloduj atomerőmű, amelyet a tudósok a világ legveszélyesebb eroművének tartanak, és melynek bezárását immár évek óta hiába kérik a nyugati politikusok.

 

Történelem:

Az Ókorban Bulgária - Orfeusz és Spartacus földje - a Macedón Királysághoz tartozott. 46-ra a rómaiak elfoglalták az egész félszigetet, amelyet ők a trák-illér törzsek inváziójáig benépesítettek, akik elpusztított területeket hagytak maguk után. A 6. századig békés szláv farmerek termeltek a területen. 679-ben a bolgárok, egy harcos török törzs, átlépte a Dunát és létrehozta az Első Bolgár Birodalmat; ezután délfelé nyomultak a Bizánci Birodalom kárára, mielőtt véglegesen elfoglalták Macedóniát a 9. században. Végül a bolgárok asszimilálódtak a nagyobb számú szlávokkal, és elfogadták azok nyelvét és életstílusát.

 

865-ben egy bizánci szerzetesnek, aki egy ördög képét festette fel a palota falaira, sikerült elrémíteni I. Borisz cárt attól, hogy felvegye az ortodox kereszténységet. 870-ben a Bolgár Egyház saját pátriárkájával önállóvá vált, ami arra bátorította Simeon cárt (893-927), hogy kibővítse a birodalmát Szerbián keresztül az Adriai Tengerig. Simeon birodalma megint összezsugorodott, amikor kinyújtotta követelőző kezeit a bizánci koronáért. Ez meggyöngítette Bulgáriát, sebezhetővé téve azt a bizánci uralkodóval, II. Basillal, szemben, aki egy döntő győzelem után 1014-ben 15.000 bolgár harcos szeme világát oltatta ki. Négy évvel később Bulgária bizánci uralom alá került.

 

A Második Bolgár Birodalom (1185-1396) azután jött létre, hogy két barát, Asen és Péter, általános felkelést robbantott ki Bizánccal szemben. Új önbizalommal telve, az új birodalom elfoglalta teljes Trákiát, Macedóniát és Albániát. A következő két évszázadban azt a tatárok és majd a törökök foglalták el. A 14. század végére a törökök ellenőrizték a teljes Bulgáriát, amely az Ottomán uralom öt évszázadának kezdetét jelentette.

 

Elnyomó birodalomként a törökök nem voltak nagyon rosszak, mert nem tettek szisztematikus kísérleteket arra, hogy áttérítsék a bolgárokat az Iszlámra vagy megsemmisítsék a nyelvüket és a szokásaikat. Csak a 18. században a török uralom gyengülésével kezdődött a bolgárok szenvedése az adók és az infláció emelkedése miatt, a sikertelen török háborúk miatt Ausztria és Oroszország ellen. Ellenségeskedés kezdődött és a törökök erre erőszakkal válaszoltak (a háborúk között) olyan reformok bevezetésével, melyek célja a bolgárok asszimilációja volt, de ez már elkésett. A 19. évszázad elején a népszokások és a folklór a Nemzeti Újjászületésben öltött testet, miközben a földalatti forradalmárok a törökök ellen fordultak. Amikor Koprivshitsa városban 1876 áprilisában felkelés robbant ki, a törökök azt példátlan kegyetlenséggel fojtották el, miközben Európában a bolgár atrocitások történeteit terjesztették. Megközelítőleg 15.000 bolgárt gyilkoltak le Plovdivben és 58 falut romboltak le. Egy történet azt állítja, hogy Pazardzhik azért menekült meg, mert egy bátor hivatalnok egy vesszőt helyezett el a hivatalos rendeletben, égessétek fel a várost, ne kíméljétek helyett, ne égessétek fel a várost, kíméljétek szöveggel.

 

A feldühödött európai szövetségesek az 1870-es évek végén jöttek Bulgária segítségére. Oroszország, a fő megmentő, 20.000 sérültet szenvedett el a konfliktusban. Amikor az orosz seregek 50 km-re Isztanbultól álltak, Törökország átengedte a Balkán félsziget 60%-t Bulgáriának. Bulgária modern történelmét és az Oroszországgal kapcsolatos kis testvér komplexussal ettől az 1878-as felszabadítástól számítják. Az európai hatalmak, félve egy erős orosz testvértől a Balkánon, elfoglalták Bulgária kisebb részeit, mindenkit elégedetlenné téve és kiváltva azt a két balkáni háborút, melyek megelőzték az I. Világháborút. Bulgária nem járt túl jól ebben, mert elveszítette Macedóniát, és szövetségre lépett a Központi Hatalmakkal az I. Világháborúban, a Bulgárián belüli ellenzék követelése ellenére. A háborúk közötti időszakot a macedón menekültek által előidézett súlyos problémák, a kommunista felkelések és a gazdasági válságok jellemezték. Bulgária balkánosításának legborzasztóbb esete akkor fordult elő, amikor 1923 szeptemberében több ezer agrár és kommunista agitátort öltek meg egy reakciós kampányban. Bulgária Németország oldalára állt a II. Világháború kitörésekor, de III. Borisz cár egy népi felkeléstől tartva, visszautasította, hogy hadba lépjen Oroszországgal szemben. A földalatti Hazafias Front konszolidálta a német-támogatású kormányzatot, amely lényegesen hozzájárult egy olyan népi támogatáshoz, amely szükséges volt a monarchia megdöntéséhez. A kommunista Todor Zsizskov rábírta a nem túl elkötelezett hadsereget arra, hogy álljon át a másik oldalra, melynek az lett az eredménye, hogy a bolgárok együtt harcoltak a felszabadítóikkal (Oroszország) az új szövetségesük (Németország) ellen a háború végéig.

 

Todor Zsizskov alatt, aki Bulgária vezetője volt 1954-től 1989-ig, az ország az egyik legfejlettebbé vált Kelet-Európában, ahol a parasztoknak megengedték, hogy megműveljék a kis gazdaságaikat és az ipari termelés is ténylegesen járult hozzá a bruttó nemzeti jövedelem több, mint feléhez. A kommunizmus bukása 1989-ben az ipart védtelenné tette, és a demokráciára való átmenet is rögös volt. Az átnevezett kommunista párt (most Bolgár Szocialista Párt) sikeres volt az új demokratikus Bulgária irányításának átvételében, az ország elnökének szerepét kicsire korlátozva. A gyors infláció, a magas munkanélküliség, a társadalmi biztonsági háló hiánya és az elitélt bűnözők látható gazdagodása azonban széleskörű kiábrándultságot eredményezett. A haladás, amely cammogó állat, tovább cammog Petar Stojanov elnök alatt is.

 

Látnivalók:

Szófia a 2. világháborúban szinte teljesen elpusztult. Az újjáépítés meglehetosen felemásan sikerült. A belváros rendkívül hangulatos, kávéházak és éttermek sorakoznak a rendezett sétálóutcákon kellemes kikapcsolódást nyújtva a tehetősebb helyieknek és a turistáknak. A külső kerületek a sztálinista korszak förtelmes stílusát követik, a 40 évvel ezelőtt emelt panelrengeteg a kosz és a szegénység világa. Jobb, ha ezeket a részeket csak a távolból csodáljuk. A belvárosban járva ne felejtsük el megtekinteni a Szvete Nedelja dómot, a Szent Péter templomot és a Nemzeti Történelmi Múzeumot. A belváros ellentétes oldalán van az Alexander Nevski templom, és a volt pártház, amely manapság szórakozóhelyeirol híres. Szófiától mindössze 10 kilométerre fekszik a Vitosa hegység, amely télen kedvelt síterep, nyáron pedig a túrázók célpontja. Inkább hétköznapon keressük fel, hétvégén ugyanis megrohamozzák a friss levegőre vágyó szófiaiak.

 

A Rila-hegység Bulgária legmagasabb hegysége, ha elég erősnek érezzük magunkat, vágjunk neki a majdnem 3000 méter magas csúcsoknak, nem fogjuk megbánni. A Rila kolostor megtekintése turisták ezreinek kötelező programja. Gyönyörű temploma 1200 vallási freskót és egy 36 bibliai jelenetet bemutató ikonosztázt rejt. A múzeumok a kolostor életének és a vallási kegytárgyaknak a bemutatása mellett megismertetik az érdeklődőket az ország hagyományaival is.

 

Veliko Tarnovo a legtöbb történelmi emlékkel büszkélkedhető bolgár város. A város szikláira épített fellegvárból és a nemrég felújított Nagyboldogasszony templom tornyaiból pazar kilátás nyílik a városra és a cárok valamikori lakóhelyének a romjaira.

 

Neszebár a Napospart legrégebbi települése, szűk, romantikus utcáin egy kiadós fürdőzés után kellemes sétákat tehetünk. Szinte minden utcájában lehet pici, egészben sült tengeri halat venni, érdemes megkóstolni. Nyáron a tengerpart, télen az ország belsejében található hegyek kínálnak remek lehetőségeket az aktív pihenést kedvelőknek. A legnagyobb síterepek Borovecben vannak, a sípályák itt novembertől áprilisig remek állapotban találhatók. A már említett Vitosa meglehetősen túlzsúfolt, a Rodope pályái pedig elég egyszerűen felszereltek.

 

Gasztronómia:

A bolgár konyha leggyakrabban használt alapanyagai a hús, a burgonya, a bab és a tengerpart közelében a hal. Fenséges saláták várják a koleszterinszintre jobban odafigyelő turistákat. Nagyon vigyázzunk a vizespohárban felszolgált likőrökre, amilyen finomak, olyan alaposan tudják felkavarni az ember érzéseit. Reggelire általában kenyeret, sajtokat és finom helyi tejfölöket szolgálnak fel.

 

Ünnepek, rendezvények:

A négy nagy hivatalos ünnep, az Újév, a Felszabadulás Napja (március 3.), a Cirill Írás Ünnepe (május 24.), és a Karácsony mellett rengeteg hagyományos népi ünnepet rendeznek Bulgáriában. A borászok tradicionális ünnepe a Trifon Zarezan február 14-én, amikor a bortermelők borral locsolják meg a tőkéket a nagyobb termés reményében. A Koprivstica Folklór fesztivál a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, 4 évente több mint 4000 versenyző gyűlik itt össze, hogy összemérje egymással tánc- és énektudását. Különös ördögűző fesztivál részesei lehetünk, ha elutazunk a 2 évente megrendezésre kerülő perniki fesztiválra. A gyönyörű rózsáiról híres karlovoi térségben minden év júniusának első vasárnapján rendezik a színpompás Rózsafesztivált.

 

További hasznos információ az országról

Nyelvtudás: A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bulg%C3%A1ria

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgariaBulgária, Rilai kolostor Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária Bulgária, Rilai kolostor Bulgária, Szófia Bulgária, Veliko Tarnovo Bulgária, Neszebár Bulgária, Plovdiv Bulgária, Plovdid óváros