Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus
Letöltés (PDF)

VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2020.12.01 15:44
Főoldal » Képgaléria » Németország

Németország

Németország

Időzóna: közép európai idő + 1  óra

Főváros: Berlin

Terület: 357.021 km2

Népesség: 82.797.408 fő

Népsűrűség: 230 fő/km2

Népcsoportok: német (93%), török (2%), délszláv (1%), olasz, görög

Közigazgatási beosztás: 16 szövetségi állam

Fekvés: Közép-Európa, a Balti- és az Északi-tenger határolja, Hollandia és Lengyelország között fekszik, Dániától délre.

Országhívószám: 49

Autójelzés: D

Államforma: demokratikus parlamenti szövetségi köztársaság

Hivatalos nyelv: német

Hivatalos pénz: 1 Euro = 100 cent

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

Vallások: katolikus (42%), protestáns (40%)

 

Környezet, éghajlat:

Területének északi részén fekvő síksága Hollandia és Lengyelország között terül el, s súrolja Dánia déli részét. Az iparosodott középső terület Belgiummal és Luxemburggal nyugaton, a Cseh Köztársasággal keleten határos. Déli részének szomszédjai pedig Franciaország, Svájc, és Ausztria. Mivel fejlett az ipara és nagy a népsűrűsége, a természet csodálóinak nem éppen a Paradicsom. Az ország területének több, mint egyharmada művelt, s nem utazhazunk hosszú ideig anélkül, hogy ne érkezzünk egy városba. Nincs nagy vadvilága, s az erdők többsége is, csakúgy mint minden, szervezett. Jó időre számíthatunk május és október között. Az ősz nagyon kellemes nyaralást ígér. A tél csapadékos, főként délen, de a hó a hegyvidékek kivételével nem marad meg sokáig.

Történelem:

Németország hullámvölgyekkel teli történelme visszanyúlik abba az időkbe, amikor mindegyikünk ősének, a Neandervölgyi Ősembernek a csontvázát megtalálták a Düsseldorf melletti Neander-völgyben. Valamennyi európai nagy uralkodóház a nyomait visszakövetheti Németországba. Különböző erősségű ellenállással találták magukat szembe a római légiók (a Krisztus előtti 50-től az 5. évszázadig), a frank hódító, Charlemagne (egészen a 9. évszázadig), és Ottó a Nagy Szent Római Birodalom vezére (a 10. század végén). Mire a Bécsből uralkodó Habsburg ház átvette az uralmat a 13. században, az ország a vidéki nemesek által vezetett, németül beszélő államok halmaza lett.

A Habsburgok küzdelme egészen a borzasztó Harmincéves Háborúig (1618-48) tartott, melyet az állandó vallási és nacionalista konfliktusok váltottak ki. Európa vergődése 1517-ben kezdodött, amikor Luther Martin kiszegezte Wittenburgban a helyi temploma ajtajára a 95 pontból álló javaslatát az egyház megreformálására. Véres öldöklés után sikerült a dolog rendezése és a jogok biztosítása mind a protestánsok és a katolikusok számára. Németország eközben elveszette népessége egy harmadát. A helyi hercegek teljes függetlenséggel bírtak több, mint 300 megyében, mely megkönnyítette Napóleon dolgát a 19. század elején. A franciáknak soha nem sikerült legyőzni Poroszországot, amely a német ellenállás központjává vált. A poroszok voltak azok, akik azt az 1813-as háborút vezették, amely véget vetett Napóleon Németországgal kapcsolatos vágyainak a lipcsei döntő jelentoségű csatában. 1866-ban Bismarck Ottó, Poroszország kancellárja, bekebelezte Németország nagy részét, amely megerősítette a helyzetét, mint Európa legnagyobb hatalma, amely 1871-ben végleges győzelmet aratott Franciaország felett. I. Wilhelm porosz királyt császárrá nevezték ki és az egyesült Németország első ízben lett világhatalom.

II. Wilhelm, aki Németországot bevezette az I. Világháborúba, 1890-ben bocsátotta el Bismarckot, amikor Hollandia elfoglalása után rá kellett jönnie, hogy a bevonulás nem ért véget a parádékkal. Németországnak harcolnia kellett a polgári engedetlenséggel és olyan megalázó békét kellett kötnie, amely a Weimari Köztársaság létrejöttét eredményezte. Ekkor jött Adolf Hitler, egy osztrák semmittevő és német háborús veterán, aki képes volt az általános elégedetlenséget őrületté változtatni. 1933-ban Német Nemzeti Szocialista (vagy Náci) Pártja átvette a Németország feletti végleges hatalmat. A szélsőséges katonai költekezés és a határkiigazítás utat engedett a közvetlen agressziónak, a II. Világháborúnak és Holocaust rémületének. Még a németeket is meglepte a kezdeti invázióiknak a sikere, de 1943-ra a súlyos veszteségek megteremtették az alapját az 1945-ös feltétel nélküli kapitulációnak.

A háború utáni Németországot felosztották a Szövetségesek, Nagy-Británia, Franciaország és az USA között, amely az ország nyugati részét a Német Szövetségi Köztársasággá történő konszolidálásához vezetett, illetve a szovjet zónára, ahol létrejött a kommunista Német Demokratikus Köztársaság. A felosztás ezen formája Berlinben is megismétlődött. Nyugat-Németország jelentős segítséget kapott az amerikai tőke formájában, sok munkaerőt vonzva a keleti rész nyomorúságos területeiről, amikor egy hirtelen ötlet alapján felépítettek egy falat Nyugat Berlin körül és a határ többi részén. A Hidegháború fészke Berlinben volt található. A következő 25 évben Nyugat-Németország a világ legvirágzóbb nemzetévé vált, miközben ennek kommunista társa szenvedett. A kommunizmus kelet-európai összeomlása a berlini fal megnyitását eredményezte. A Berlini Fal esetében 1989-ben ez volt a világ legszebb eseménye.

1990-ben végre egyesült a megosztott ország.

Németország tizenhat tartományra tagolódik. Ezek közül tizenhárom szövetségi állam (Bundesländer, egyes száma Bundesland) és három város.

Tartomány

Német elnevezés

Főváros

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg

Stuttgart

Bajorország

Freistaat Bayern

München

Berlin

Berlin

Berlin

Brandenburg

Brandenburg

Potsdam

Bréma

Bremen

Bréma (Bremen)

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Hessen

Hessen

Wiesbaden

Mecklenburg-Előpomeránia

Mecklenburg-Vorpommern

Schwerin

Alsó-Szászország

Niedersachsen

Hannover

Észak-Rajna–Vesztfália

Nordrhein-Westfalen

Düsseldorf

Rajna-Pfalz

Rheinland-Pfalz

Mainz

Saarland

Saarland

Saarbrücken

Szászország

Freistaat Sachsen

Drezda (Dresden)

Szász-Anhalt

Sachsen-Anhalt

Magdeburg

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein

Kiel

Türingia

Freistaat Thüringen

Erfurt

Az államok további 438 kerületre oszlanak.

Gasztronómia:

Igazi "húst krumplival" kedvelő ország. Habár kezdenek elterjedni a vegetáriánus, vagy egészséges ételeket készítő éttermek, jobb, ha nem számolgatjuk a kalóriákat, amíg itt vagyunk, hasonlóan hazánkhoz. A reggeli náluk is igen gazdag: zsemle, sonka, sajt, felvágott, kávé és tea. Az ebéd a főétkezés. A vacsora könnyebb, bár így is jelenthet kolbászt szafttal.
Nemzeti italuk a sör. Októberben meglátogathatjuk Münchenben a sörfesztivált.
A folyamatos technikai fejlődés és modernizáció ellenére a németek ragaszkodnak hagyományaikhoz, s gondosan őrizgetik, életben tartják.

 

Ünnepek, rendezvények:

Az aratási ünnepségtől az opera gálákig, a németek mindent kihasználnak, hogy ünnepelhessenek. A téli fesztivál több színhelyen van jelen: Cologne, München, Mainz. Néhány város csupán egy-egy zeneszerzőt ünnepel, gondoljunk csak a Türingiai Bach Fesztiválra márciusban, vagy a Bayreuthi Wagner Fesztiválra júliusban. Rendkívül népszerűek a Jazz Fesztiválok: márciusban Frankfurtban, áprilisban Stuttgartban, októberben Berlinben. Októberben ne hagyjuk ki a Müncheni Sör Fesztivált.
A karácsony igazi családi ünnep különösképp Münchenben, Nürnbergben, Essenben és Heidelbergben.

 

Magyarország helyi képviselete:

Berlin Nagykövetség
Cím: Unter den Linden 76
10117 Berlin
Előhívó: (49)(30)
Telefon: 203-100
Ügyelet: 203-10-140
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Peisch Sándor
fax 229-13-14
e-mail info@ungarische-botschaft.de
Honlap: www.ungarische-botschaft.de

 

Magyarországi képviselet:

Budapest Nagykövetség
Cím: 1014 Budapest, Úri utca 64-66.
Előhívó: 0036-1
Telefon: 4883500
Fax: 4883505
E-mail: info@deutschebotschaft-budapest.hu
Honlap: www.deutschebotschaft-budapest.hu

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1gNémetország Németország Hamburg