Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Libanon

Libanon

Libanon

Időzóna: GMT+2

Főváros: Bejrút

 

Terület: 10.400 km2

 

Népesség: 3.578.036 fő

 

Népsűrűség: 306 fő/km2

 

Népcsoportok: libanoni (81%), palesztin, örmény, cserkesz

 

Közigazgatási beosztás: 5 kormányzóság

 

Fekvés: Közép-Ázsia, határos a Földközi-tengerrel, Izrael és Szíria között helyezkedik el.

 

Országhívószám: 961

 

Autójelzés: RL

 

Elektromosság: 220 V, 50 Hz

 

Államforma: köztársaság

 

Hivatalos nyelv: arab

 

Beszélt idegen nyelvek: francia, angol, örmény

 

Vallások: muszlim (52%), keresztény (40%), drúz

 

Hivatalos pénz: 1 libanoni font = 100 piaszter

 

Legfontosabb iparágak: kőolajfinomítás, cementgyártás, dohánygyártás, textilipar, ékszergyártás, cukoripar, olívaolajgyártás

 

Környezet, éghajlat:

 

Libanon a Földközi-tenger keleti partvidékén fekszik, Szíria és Izrael "ölelésében". Kicsiny területe ellenére domborzata nagyon változatos. A keskeny tengerparti sáv az ország szíve, itt él a lakosság nagy része. Az ország belsejét a Libanoni-hegység vonulata uralja, legmagasabb pontja a Qornet as-Sawda 3000 méter magas. Tovább haladva az ország belseje felé érjük el az 1000 méter mély Bekaa völgyet, mely kiváló bor- és marihuána termő vidék. Az Anti -Libanon hegység a völgytől keletre húzódik. A változatos domborzat miatt az éghajlat is óriási eltéréseket mutat. A partvidéken mediterrán éghajlat uralkodik, a tél hűvös és esős, a nyár száraz és forró. A hegyekre hegyvidéki klíma a jellemző, nyáron kellemes hőmérsékletével, télen pedig remek sípályáival csalogatja a vidék a forróság vagy az eső elől menekülőket. A Bekaa völgyben a nyár elviselhetetlenül forró, télen pedig a hideg és a havazás teszi próbára az itt élőket.

 

Látnivalók:

 

Bejrút még nem tért magához a 17 éves háború sokkjából, az épületek nagy részén még látszanak a bombázás nyomai, a városban óriási a zsúfoltság és a káosz. A kaotikus állapotot tovább növeli az építészeti kettőséget. Gyönyörű iszlám építészeti emlékek bújnak meg a betonrengetegben, modern házak mellett hagyományos házak találhatók, a széles utakon pedig a legújabb autók előzgetik a többévtizedes roncsokat. A Hamra negyed a főváros üzleti, kereskedelmi és turisztikai központja. Itt vannak a leghíresebb múzeumok, az egyetem Régészeti Múzeuma és a Sursock Múzeum. A belváros egy részét sikerült helyreállítani, nagy része azonban még mindig romokban hever. A Nagy Mecset az egyetlen számottevő építészeti emlék ezen a környéken. A tengerparti Galamb Szikla a város legérdekesebb természeti látnivalója.

 

Byblos 7000 éve lakott, az ókori kereskedelem egyik legfontosabb központja volt. A fennmaradt emlékek között ezért éppúgy találunk 2500 éves kunyhómaradványt, mint római kori amfiteátrumot, de i. e. 2800-ból is maradtak emlékek, Baalat Gebal temploma és egy L alakú templom. A város másik nevezetessége a Viaszmúzeum, ahol a libanoni történelem leghíresebb és leghírhedtebb alakjait lehet megismerni. A város strandja remek.

 

Tyre városa római kori romjairól híres. Vízvezetékeket, szarkofágokat és egy 20.000 nézőt befogadó színházat is megcsodálhatunk itt. A színházban minden nyáron művészeti fesztivált rendeznek. Sajnos a város nagyon közel van az izraeli határhoz, ezért meglehetősen veszélyes idelátogatni.

 

Gasztronómia:

 

A helyi ételek fantasztikusan finomak, az ízletes és friss alapanyagokat remekül bolondítják meg a helyi fűszerekkel, így kapják meg a török és arab konyha enyhén franciás elegyét. Előételként általában spenótos pitét, sült sajtot, töltött szőlőlevelet szolgálnak fel. A főétel általában bárányból vagy halból készül, ezt töltik meg rizzsel vagy dióval. Salátával tálalják. A nemzeti étel a kibbe, amely darált nyers vagy sült bárányhús pitába töltve. Az italok közül ne hagyjuk ki a kávét, az ayrant és a legnépszerűbb szeszes italt, az arakot se.

 

Ünnepek, rendezvények:

 

Libanonban a muszlim vallás hívei mellett nagy számban élnek keresztények is, ezért az ünnepek között megtaláljuk a katolikus egyház nagy ünnepeit, a Húsvétot és a Karácsonyt is. A legnagyobb muszlim ünnepek a Ras as-Sana (az Újév), az Achoura, a Ramadán és a böjtöt lezáró Eid al-Fitr. Az állami ünnepek közül a legjelentősebb a Függetlenség Napja (november 22.) és a Qana Nap, amely az izraeliek által lemészárolt 107 ártatlan libanoni polgár emlékének adózik. Baalbek városa minden júliusban 4 napos világhírű művészeti fesztiválnak ad otthont.

 

Magyarország helyi képviselete:

 

Bejrút Nagykövetség
Cím: 2nd Floor, Massoud Building,
Main Road, Fanar, Beirut, Lebanon
P.O.Box 90618
Előhívó: (961)(1)
Telefon: 898-840, 898-857

 

Magyarországi képviselet:

 

Budapest Nagykövetség és Konzuli Osztály
Cím: 1112 Budapest, Sasadi út 160.
Telefon: 249-0900
Fax: 249-0901

 

Forrás: Utazóna.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/LibanonPetra Bejrút Baalbek Jeita Grotto Harissa