Keresési lehetőségek

Ország szerint


Időpont szerint
Indulás:

Érkezés:


Ár szerint


KATALÓGUSUNK

Körutazásos katalógus
Körutazásos katalógus


Körutazásos katalógus II.
Körutazásos katalógus II.


VIDEOKLIPPEK ÚTJAINKRÓL

A társítást kérőknek
- ha nem találunk társat -
nem kell 1 ágyas felárat fizetni!

(100.000 Ft-ig)

--<>--<>--


Kérjük, aki az
AKCIÓINKRÓL SZÓLÓ HÍRLEVELÜNKET szeretné megkapni, írja meg nekünk email címét,
valamint, ha prospektust szeretne, levelezési címét.
(Az adatokat természetesen a törvényeknek megfelelően bizalmasan kezeljük.)Adatkezelési szabályzatunkat ITT olvashatja.Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)Utolsó frissítés:
2022.06.30 15:45
Főoldal » Képgaléria » Costa Rica

Costa Rica

Costa Rica

Időzóna: GMT-6

Főváros: San José

Terület: 51.100 km2

Népesség: 3.710.558 fő

Népsűrűség: 76 fő/km2

Népcsoportok: fehér (91%), mesztic (7%), fekete, mulatt

Közigazgatási beosztás: 7 tartomány

Államforma: demokratikus köztársaság

Fekvés: Közép-Amerika, a Karib-tenger és az Észak-atlanti-óceán határán, Nicaragua és Panama között.

Országhívószám: 506

Autójelzés: CR

Elektromosság: 110 V, 60 Hz

Hivatalos nyelv: spanyol

Beszélt idegen nyelvek: angol

Vallások: katolikus (85%), protestáns (14%)

Hivatalos pénz: 1 Costa Rica-i colón = 100 céntimo

Legfontosabb iparágak: élelmiszeripar, textil-, bőr-, fa-, építőanyagipar, dohányipar, vegyipar.

Vasúthálózat hossza: 950 km

Úthálózat hossza: 37.273 km

 

Bevezető:

Costa Rica Közép-Amerika különleges ékszere; a nyugalom oázisa a forrongó szomszédok között. De a hírnévhez több kell, mint a nyugodt status quo. Az ország természeti szépségei, állatvilága és felvilágosodott természetvédelmi politikája a turisták ezreit vonzzák a világ minden részéről. Az egymást követő kormányok mindegyike komoly erőfeszítéseket tett és tesz arra, hogy az országról kialakult vonzó képet a trópusi természet legkisebb károsodása nélkül megőrizze. Nem meglepő módon, egy olyan országban, amely gyakorlatilag szinte csak tengerpartból áll, paradicsomi partokat találhatnak a szörfözők, a fürdőzők és a kellemes klíma csak támogatja minden élőlény lustaságát.

 

Környezet, éghajlat:

Északon Nicaragua és keleten Panama határolja. Costa Rica mind a Csendes-óceán, mind a Karib-tenger felé nyitott. Az ország közepén vulkáni hegyek láncolata vonul, Nicaraguától Panamáig, két részre osztva az országot. A hegységek között magas fennsíkok, a tengerpart felé pedig a parti alacsonyan fekvő területek találhatók. A lakosság fele a termékeny, vulkáni talajjal borított parti sávban él. A karibi partvonal 212 km hosszú és növényzetére a mangrove erdők a jellemzők. A csendes-óceáni part tagolt, sziklás, öblökkel és félszigetekkel tarkított és ennek köszönhetően 1016 km hosszú. Az ország igen változatos állat és növényvilága vonzza a természet kedvelőit. A legfőbb attrakció a mintegy 850 különböző madárfaj, melyek közül talán a legkülönlegesebbek a quetzal, az indigókék sapkájú kolibri és a tukán. A trópusi erdőségekben 1400 fajta fa ad otthont a tapírnak, a különböző majmoknak, különleges pillangóknak. Az ország területének 12%-a nemzeti park, míg a védett erdők és az indián rezervátumok további 26%-ot tesznek ki.

Costa Rica trópusi ország, csak két szezon van az időjárásában; a nedves és a száraz. A száraz évszak decembertől áprilisig tart, az év további része a nedves évszak. A karibi partvidék egész évben nedves. A hőmérséklet szinte egész évben alig változik, ezt gyakorlatilag csak a tengerszint feletti magaság befolyásolja. Az 1150 m magasan fekvő San Jose időjárását két szóval lehet jellemezni: örök tavasz. A hőmérő két határ, 16-26 °C között mozog. A partvidék forróbb, a karibi part átlaghőmérséklete éjszakánként 21 °C, nappal 30 °C. A Csendes óceáni partvidék pár fokkal melegebb. Az alacsony tengerszinti magasságokon a levegő páratartalma nyomasztó.

 

Történelem:

Costa Rica neve annyit jelent, mint gazdag part. A spanyol hódítókat aranykincsekről szóló legendák csábították ide. Hivatalos nyelve a spanyol.

 

Látnivalók:

 

San José Costa Rica kozmopolita fővárosa egyben az ország közlekedési csomópontja, ezért az idelátogatók mindegyike eltölt néhány napot a városban. Az észak-amerikai hangulat, áruházak, bevásárlóközpontok és gyorsétteremláncok mellett néhány igen jó múzeumot, remek éttermeket és színes piacokat is találunk a városban. Feltétlenül látogassunk el a Museo Nacional-ba, ahol a régészeti leletek mellett a gyarmati időkből származó bútorokat, ruhákat és vallási tárgyakat láthatunk. A Museo del Oro Precolombino tárlóiban a Kolombusz előtti idők szemet gyönyörködtető aranykincseit, míg a Museo de Jade-ban a világ legnagyobb jadeszobor kiállítását csodálhatjuk meg. A város legimpozánsabb épülete a Teatro Nacional, az 1890-es években épült. A legjobb piac a Mercado Central, amely élő pulykától a bőrből készült tárgyakig a város legolcsóbb élelmiszereit kínálja.

 

Parque Nacional Volcán Arenal: Az ország északnyugati részén lévő nemzeti park közepén található a szinte tökéletes kúp alakú, 1633 m magas Arenal vulkán. A vulkán igen aktív, különösen 1968 óta, amikor a kiömlő lávának több tucat ember is áldozatul esett. Az aktivitás mértéke hétről hétre változó, néha a kiömlő vörös láva és repülő kövek is megfigyelhetők, máskor pedig sokkal nyugodtabb és alig figyelhetők meg a klasszikus vulkáni jelenségek.

 

Parque Nacional Santa Rosa: A legrégebbi és a legjobban kifejlesztett nemzeti park. Gyakorlatilag az ország északnyugati sarkában található, a Csendes-óceánba benyúló Santa Elena félsziget nagy részét magába foglalja. Közép-Amerika legnagyobb kiterjedésű száraz trópusi erdeje látható itt, és ez a veszélyeztetett teknősbékák egyik védett fészekrakó helye.

 

A csendes-óceáni partvidék: A partvidék kellemesen kombinálja a luxust és a magányt. Golfito, a déli részen fontos kiinduló pont ahhoz, hogy a fantasztikus partokat bejárjuk. A városkától észak felé haladva különleges barlangokat, öblöket találunk, melyek a fürdésre és szörfözésre is igen alkalmasak. Az OSA-félszigeten lévő nemzeti parkban piros arapapagájok nagy kolóniája él. A központi partszakasz Uvita és Punteras között a nagy tömegben érkező csoportos turisták kedvelt üdülőhelye. Az utóbbi időkben sokan már túl zsúfoltnak és szennyezettnek találták Punteras strandjait és ezért a közelben fekvő több tucat apró szigetecskén keresnek menedéket.

 

A karibi partvidék: A karibi partnak több kulturális látványossága van. A part fele tulajdonképpen nemzeti park, védett állat- és növényvilággal. A legszebb park a Parque Nacional Tortuguero, a zöld tengeri teknősök védett telepe, ahol tenyészteni is próbálják ezeket a kipusztulóban lévő hatalmas állatokat. A teknősökön kívül madarak, majmok és gyíkok változatos sokasága is megfigyelhető. Jó úticél lehet még Puerto Viejo de Talamanca, a szörfösök Mekkája, de ahol különleges népművészeti tárgyakhoz is hozzájuthatunk és élvezhetjük a reggae-t.

 

A Nicoya-félsziget: Ezt a területet kicsit nehéz megközelíteni, mivel nincs szilárd burkolatú hozzávezető út, de igazán megéri az erőfeszítést, mivel itt találhatók az ország legszebb tengerparti szakaszai. Itt vannak a legkevésbé látogatott nemzeti parkok, ritka és különleges növény- és állatvilágukkal, a világ legnagyobb, 500 kg-nál súlyosabb teknőseinek, a bőrhátú teknősöknek fészkelőhelye. Barlangok sora, iguana, további teknősfajok, majmok, és különleges madarak fészkelőhelyeit, de fürdésre és szörfözésre is alkalmas partokat találhatunk itt.

 

Gasztronómia:

A helyi konyha inkább ízletes, semmint erős. A marhahús, csirke és hal fogyasztása köré összpontosul, rizzsel, kukoricával, babbal kiegészítve és friss gyümölccsel bezárva.

 

Ünnepek, rendezvények:

Az ország gyakorlatilag leáll a húsvéti héten és a karácsony és újév közötti időben. Különösen igaz ez San Joséra. A különböző városok különböző időben ünneplik védőszentjeik ünnepét. San José, Szent József napját március 19-én, míg Costa Rica védőszentjének napját augusztus 2-án ünneplik. Április 11-én az ország nemzeti hősére, Juan Santamariara emlékeznek, míg Kolombus napja - mint másutt is az amerikai kontinensen - október 12-én van.

 

Forrás: Utazóna.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/Costa_RicaCosta Rica, tukán madár Costa Rica Costa Rica Costa Rica Costa Rica Costa Rica Costa Rica Costa Rica  vulkán